Βασίλης Γούναρης: Προτεραιότητα της BASF η υλοποίηση των στόχων του ESG

Ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, Βασίλης Γούναρης, μίλησε στη Business Voice για την υλοποίηση από την εταιρεία των τριών στόχων του ESG.

Συνέντευξη από το www.emea.gr

«Έχουμε θέσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε παγκόσμιο επίπεδο, για να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2050». Αυτό επισήμανε, μιλώντας στη Business Voice , ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ -και πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου- Βασίλης Γούναρης.

Δηλώνοντας υπερήφανος για «την εταιρική μας διακυβέρνηση», η οποία εξασφαλίζει πως «η εταιρεία διοικείται και εποπτεύεται υπεύθυνα, με έμφαση στη δημιουργία αξίας». Καθώς επίσης και για τις δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα.

Φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι και επενδύσεις σε τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου.

Το τρίπτυχο του ESG, δηλαδή περιβάλλον, κοινωνία, και εταιρική διακυβέρνηση, είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των μεγάλων εταιρειών, όπως η BASF. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για το πού εστιάζει η εταιρεία σας.

«Η BASF έχει μια μακρά και επιτυχημένη ιστορία στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας. Έχουμε θέσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε παγκόσμιο επίπεδο, για να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2050.

Για παράδειγμα, επενδύουμε σε τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου, το οποίο είναι ένας βασικός πυλώνας του μετασχηματισμού της οικονομίας προς την κλιματική ουδετερότητα και τη μείωσης της εξάρτησης μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Πρόσφατα ανακοινώσαμε συμφωνία με την Advent Technologies Holdings, Inc. βάση της οποίας η BASF θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της παραγωγής μεμβρανών ανταλλαγής πρωτονίων στις νέες εγκαταστάσεις Έρευνας και Παραγωγής, που αναμένεται να κατασκευάσει η Advent στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σημαντικού έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος GreenHiPo.

Σχετικά με το κοινωνικό κομμάτι του ESG, έχουμε δεσμευτεί, ως εταιρεία, και συμβάλλουμε, και εμείς από την πλευρά μας, στην επίλυση κοινωνικών προκλήσεων που αφορούν τις γειτονικές κοινότητες στις εγκαταστάσεις μας αλλά και τις ευάλωτες κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Πέρσι, για παράδειγμα, κάναμε δωρεά δύο υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενισχύοντας έτσι το στόλο του.

Φυσικά, στη BASF, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και για την εταιρική μας διακυβέρνηση, η οποία γίνεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας ότι η εταιρεία διοικείται και εποπτεύεται υπεύθυνα, με έμφαση στη δημιουργία αξίας.

Με αυτό τον τρόπο, ενισχύουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών μας, των οικονομικών αγορών, των πελατών μας και όλων των επιχειρηματικών εταίρων, των εργαζομένων και της κοινωνίας προς την BASF».

BASF InnovationHub 2023, διαγωνισμός καινοτομίας και «Kids’ Lab»

Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα δράσεων που υλοποιήσατε στην εταιρεία σας σχετική με τη βιωσιμότητα / ESG για τις οποίες είσαστε περήφανος;

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που πάνω από 70 μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σχολεία της χώρας συμμετείχαν στο διαγωνισμό καινοτομίας για μια δίκαιη μετάβαση με τίτλο «Βιώσιμο μέλλον μέσα από τα μάτια των νέων», της JuniorAchievement Ελλάδας, με την υποστήριξη της BASF.

Σε αυτό τον διαγωνισμό, οι μαθήτριες και οι μαθητές, με την καθοδήγηση και των εθελοντών της BASF και της JuniorAchievement, είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν και να παρουσιάσουν καινοτόμες λύσεις σε περιβαλλοντικά θέματα που τους απασχόλησαν.

Επίσης, πέρσι, συνεχίστηκε, με μεγάλη επιτυχία για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της BASF για μαθητές δημοτικού “Kids’ Lab”, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”.

Το “Kids’ Lab” είναι ένα διαδραστικό, διασκεδαστικό και δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα χημείας σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, με σκοπό να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της χημείας, μέσα από απλά και ασφαλή πρακτικά πειράματα. Στην Ελλάδα, πάνω από 4000 μαθητές έχουν συμμετέχει, από την έναρξη του προγράμματος.

Τέλος, φέτος, διοργανώνουμε, για τρίτη χρονιά, το διαγωνισμό καινοτομίας BASF InnovationHub 2023, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε Startups καθώς και νέες και νέους ερευνητές και επιστήμονες, από 11 χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Φέτος, το θέμα του διαγωνισμού εστιάζει στις λύσεις εκείνες που συμβάλλουν στον πράσινο τεχνολογικό μετασχηματισμό (cleantech), την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη γεωργία. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό InnovationHub 2023 ξεκίνησε στις 30 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023».

Επάνω