Μηλιά [Malus domestica]

Το μήλο αποτελεί έναν μικρό θησαυρό από συστατικά που επιδρούν θετικά στο σώμα μας. Αποτελεί πρόκληση το να προστατεύσουμε αυτόν τον πλούτο από τις ασθένειες και τα έντομα προκειμένου να παράγουμε υγιεινά φρούτα.

Επαγγελματική φροντίδα για καλύτερα φρούτα

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το μήλο αποτελεί σύμβολο υγείας ή ακόμη και ομορφιάς. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο, καθώς το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες (C, A, E, B σύμπλεγμα βιταμινών, β- καροτένιο) μέταλλα, φυτικές ίνες και σάκχαρα.

Οι συνήθειες των καταναλωτών έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε το μήλο να καταναλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη οι εμπορικές αλυσίδες φρούτων να το συμπεριλαμβάνουν συνεχώς στην προσφορά τους, σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα.

Οι νέες απαιτήσεις της αγοράς έχουν προκαλέσει πολλές αλλαγές στην καλλιέργεια του μήλου.

Σημαντικές μυκητολογικές ασθένειες που απειλούν το μήλο

Η αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών είναι καλό να γίνεται με προληπτικούς ψεκασμούς. Τα πιο κρίσιμα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας είναι από τη στιγμή της βλάστησης ως και την καρπόδεση.

  • Φουζικλάδιο

Πρόκειται για την πιο σημαντική ασθένεια των μήλων. Το παθογόνο προσβάλλει όλα τα μέρη του δέντρου και τα συμπτώματα εμφανίζονται με μορφή κηλίδων. Προκαλεί σοβαρή ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

  • Ωίδιο

Ο μύκητας διαχειμάζει στους οφθαλμούς και αρχίζει να δραστηριοποιείται με την έναρξη της βλάστησης. Το παθογόνο προσβάλλει σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού, προκαλώντας χλωρωτικές κηλίδες στα φύλλα, ξηράνσεις ανθέων και σκωριοχρώσεις στην επιδερμίδα του καρπού.

  • Μονίλια

Προκαλεί ξηράνσεις και νεκρώσεις στα άνθη, στους κλαδίσκους, στα φύλλα και τους καρπούς. Η προσβολή των καρπών γίνεται καθ' όλη την περίοδο ανάπτυξής τους. Πολύ συχνά, κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, παρατηρείται μετασυλλεκτική σήψη, στο αποθηκευμένο προϊόν.

Οι προτάσεις μας για την καλλιέργεια του μήλου

Επάνω