Καρυδιά

Η καλλιέργεια της καρυδιάς έχει την επιστημονική ονομασία Juglans regia. L.. Είναι ένα δέντρο, που ανήκει στην οικογένεια των Υπατοειδών (Juglandaceae) και καλλιεργείται για την παραγωγή καρπών και ξύλου. Είναι δέντρο μεγάλου μεγέθους, που μπορεί να φτάσει και ύψος μέχρι και 30 μέτρα. Έχει πτυχωτά φύλλα και ανθίζει την άνοιξη, παράγοντας αρσενικά και θηλυκά άνθη. Η ανθοφορία της καρυδιάς είναι πολύ σημαντική, για την ανάπτυξη των καρυδιών, καθώς απαιτείται η γονιμοποίηση των θηλυκών άνθεων από τα αρσενικά.

Κλιματολογικές συνθήκες

Η καρυδιά είναι ένα δέντρο, που μπορεί να επιβιώσει σε διάφορες κλιματικές συνθήκες και υψόμετρα. Ιδανικά αναπτύσσεται σε ήπιο υγρό κλίμα με αρκετές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της καρποφορίας. Το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας δημιουργεί, σε πολλές περιοχές, τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια της καρυδιάς. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις παραγωγής καρυδιών στην Ελλάδα, παρατηρούνται στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία.

Σημαντικοί εχθροί και ασθένειες για την καλλιέργεια της καρυδιάς

Μύγα ή ραγολέτιδα της καρυδιάς

Έχει επιστημονική ονομασία Rhagoletis completa. Το έντομο αυτό είναι ένα είδος μύγας, που προσβάλλει το κέλυφος των καρπών της καρυδιάς. Τα θηλυκά άτομα των εντόμων αυτών γεννούν προνύμφες στο εσωτερικό των καρπών. Ως κύριο σύμπτωμα παρατηρούνται διατρήσεις στην επιφάνεια του εξωκάρπιου, μέσα στις οποίες γίνεται εναπόθεση αυγών από τις θηλυκές μύγες. Ο καρπός ωριμάζει πρόωρα και καταστρέφεται εσωτερικά, με αποτέλεσμα να χάνει την εμπορική του αξία.

Καρπόκαψα καρυδιάς

Το έντομο αυτό έχει επιστημονική ονομασία Cydia pomonella. Το σκουλήκι της καρυδιάς είναι ένας εχθρός, που προσβάλλει τους καρπούς, όπου οι προνύμφες τρέφονται με το ενδοκάρπιο και δημιουργούν τρύπες στην επιφάνεια του εξωκάρπιου. Αυτό έχει ως συνέπεια την πρόωρη ωρίμανση και πτώση των καρπών, κάτι που ασκεί άμεσα αρνητική επίδραση στην εμπορική αξία τους και στην απόδοση της καλλιέργειας.

Λευκή κάμπια καρυδιάς

Το έντομο Amyelois transitella γεννά τις προνύμφες του στο εσωτερικό του καρπού, για να τραφούν από τους χυμούς του, με αποτέλεσμα να κατατρώγουν και να καταστρέφουν ολοκληρωτικά τον καρπό.

Ακάρεα

Ο κίτρινος τετράνυχος, Tetranychus urticae είναι μικρού μεγέθους έντομο, που προσβάλλει τους καρπούς της καρυδιάς. Το έντομο αυτό τρέφεται με το εξωτερικό περίβλημα του καρπού, δημιουργώντας οπές στην επιφάνειά του, προκαλώντας ζημιές. Οι επιθέσεις του κίτρινου τετράνυχου μπορούν να προκαλέσουν απώλεια καρπού και ποιοτική υποβάθμιση των καρπών.

Μαύρη κηλίδωση των καρπών

Ο μύκητας Botryosphaeria spp. προσβάλλει τους καρπούς της καρυδιάς. Ως κύριο σύμπτωμα εμφανίζονται κηλίδες με τη μορφή μαύρων στιγμάτων, οι οποίες στη συνέχεια αναπτύσσονται καταλαμβάνοντας μεγαλύτερες περιοχές. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μείωση παραγωγής και της ποιότητας των εμπορεύσιμων καρπών.

Ανθράκωση

Προκαλείται από το μύκητα Marssonina juglandis. Η ύπαρξη, δραστηριοποίηση και εξέλιξη του παθογόνου ευνοείται ιδιαίτερα σε συνθήκες έντονης υγρασίας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί να προσβάλλει, τόσο τα φυτικά μέρη του δέντρου, όσο και τους καρπούς. Ως κύριο σύμπτωμα παρατηρούνται νεκρωτικές κηλίδες στην επιφάνεια των φύλλων, οι οποίες οδηγούν τελικά στο κιτρίνισμα και στην πρόωρη πτώση τους. Η έντονη προσβολή και πτώση των φύλλων οδηγεί στη μείωση της φωτοσυνθετικής επιφάνειας, με συνέπεια τον γενικό αδυνατισμό του δέντρου, σε συνδυασμό με τη μειωμένη και κακής ποιότητας παραγωγή εμπορεύσιμου καρπού.

Φυτόφθορα

Αποτελεί, ίσως, την πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια του οπωρώνα, μιας και οδηγεί, συνήθως, σε ξήρανση και ολική θανάτωση του δέντρου. Η πιθανότητα ύπαρξης και δραστηριοποίησης του παθογόνου στην καλλιέργεια σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη περιεκτικότητα του εδάφους σε υγρασία. Προσβάλλει τόσο τις ρίζες, όσο και τους κορμούς από τους οποίους εκκρίνεται μαύρη μελιτώδης ουσία. Ως συμπτώματα παρατηρείται η σταδιακή εξασθένιση με τελικό στάδιο την ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη αποπληξία του δέντρου.

Επάνω