Καστανιά
Η καλλιέργεια της καστανιάς έχει την επιστημονική ονομασία Castanea sp.. Υπάρχουν διάφορα είδη καστανιάς, όπως η Ευρωπαϊκή, η Ιαπωνική, κ.α. Είναι μακρόβιο φυλλοβόλο δέντρο και η καλλιέργειά του προορίζεται για την παραγωγή βρώσιμων καρπών. Καλλιεργείται, συνήθως, σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, με υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα. Αποτελεί μια εύκολη, σχετικά, καλλιέργεια με μικρές ετήσιες προστατευτικές και καλλιεργητικές απαιτήσεις. Τα δέντρα είναι μόνοικα δικλινή και αργούν να περάσουν στο στάδιο της καρποφορίας, αφού απαιτούνται τουλάχιστον 7 χρόνια, για να παρατηρηθούν τα πρώτα άνθη.
Η καλλιέργεια της καστανιάς στην Ελλάδα:
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές περιοχές, στις οποίες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της καστανιάς. Ωστόσο, η έλλειψη οργάνωσης και γνώσης των παραγωγών, όπως και η λανθασμένη δειχείριση του εμπορεύσιμου προϊόντος, καθιστούν την καλλιέργεια υποανάπτυκτη.
Σημαντικοί εχθροί και ασθένειες της καλλιέργειας
Εντομολογικές ασθένειες
Ξυλοφάγα έντομα
Το πιο σύνηθες από τα ξυλοφάγα έντομα έχει την επιστημονική ονομασία Xyleborus Dispar. Το έντομο αυτό εισχωρεί μέσα στον κορμό, δημιουργώντας οπές και τρέφεται από αυτόν.Η ύπαρξή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στους κορμούς και στους κλάδους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ολική νέκρωση του δέντρου, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Σφήκα της καστανιάς
Έχει επιστημονική ονομασία Dryocosmus kuriphilus. Είναι ένα, σχετικά, μεγάλο έντομο, όπου το μήκος του κυμαίνεται από 20 - 35 χιλιοστά. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, οι θηλυκές σφήκες μπορεί να κατασκευάσουν τις φωλιές τους στους οπωρώνες. Η ύπαρξη των φωλιών στα δέντρα αποτελεί απειλή για την υγεία του οπωρώνα και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές, τόσο στα φύλλα, όσο και στους κλάδους.
Καρπόκαψα
Ένα από τα πιο κοινά έντομα, που προκαλούν καρπόκαψα στην καστανιά είναι ο κήτος της καστανιάς, με την επιστημονική ονομασία Cydia splendana. Το έντομο αυτό τοποθετεί τα αυγά του στο εσωτερικό των καρπών της καστανιάς. Οι νεοσσοί τρώνε το εσωτερικό των καρπών, προκαλώντας την υποτροπή τους και απώλειες στην τελική παραγωγή.
Μυκητολογικές ασθένειες
Έλκος καστανιάς
Προκαλείται από το μύκητα Cryphonectria parasitica. Είναι ασθένεια φλοιού, που πλήττει τους κλάδους και τους κορμούς των δέντρων, προκαλώντας παραμορφώσεις και έλκη. Ως συμπτώματα παρατηρούνται τοπικές ή ολικές νεκρώσεις δέντρων στον οπωρώνα. Η ζημιά, που προκαλείται στα δέντρα από την ύπαρξη της ασθένειας είναι ταχύτατη και καταστροφική.
Φυτόφθορα
Προέρχεται από τους μύκητες Phytophthora cinnamomi και Phytophthora cambivora. Αυτή η μυκητολογική ασθένεια προσβάλει τις ρίζες και τους κορμούς. Η ύπαρξη του μύκητα προκαλεί έλκη και σχισίματα φλοιού, από τα οποία παρατηρείται εκροή παρεγχυματικών υγρών. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι οι ξηράνσεις των κλάδων και των φύλλων του δέντρου, το οποίο, τελικά, νεκρώνεται ολοκληρωτικά, όταν η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Φαιά σήψη των καστάνων
Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα με την επιστημονική ονομασία Gnomoniopsis castaneae. Η ασθένεια αυτή προσβάλλει αποκλειστικά το εσωτερικό των καρπών, το οποίο συρρικνώνεται και αποκτά μια σπογγώδη όψη. Η ύπαρξη του μύκητα δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή πριν τη συγκομιδή, μιας και δεν παρατηρείται κανένα σύμπτωμα στο εξωτερικό περίβλημα του καρπού.