Τεύτλα

Τα τεύτλα καλλιεργούνται για διάφορους σκοπούς, με την καλλιέργεια για παραγωγή ζάχαρης να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Επιπλέον, μικρότερο μέρος καλλιεργείται για την παραγωγή ζωοτροφών και βιοαερίου.

Η καλλιέργεια τεύτλων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχει πολύ μεγάλη απόδοση και επιπλέον, είναι αρκετά ασφαλής. Τα τεύτλα είναι πλατύφυλλες καλλιέργειες και αποτελούν μια καλή επιλογή σε προγράμματα εναλλαγής καλλιεργειών με σιτηρά. Η καλλιέργεια γίνεται συνήθως κοντά στα εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης.

Τα τεύτλα είναι η καλλιέργεια με τη μεγαλύτερη δυνατότητα απόδοσης στις κλιματικές μας συνθήκες. Εδώ και πολλά χρόνια, χρησιμοποιούνται γενετικοί μονόσπερμοι σπόροι, έτσι ώστε να σπέρνεται μόνο ο αναγκαίος αριθμός τεύτλων ανά στρέμμα. Τα τεύτλα σπέρνονται σε σειρές, με συνηθισμένη απόσταση σειρών 50 εκατοστά. Αυτό σημαίνει ότι τα τεύτλα είναι σχετικά ανοιχτές καλλιέργειες, μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, όπου οι σειρές κλείνουν. Ωστόσο, τα τεύτλα απαιτούν πολύ αποτελεσματικό έλεγχο ζιζανίων, καθώς τα ζιζάνια μειώνουν σημαντικά την απόδοση.

Φυτοπροστασία

Τα τεύτλα μπορούν να δεχτούν επίθεση από τους μύκητες φυλλώματος:

  • Ωίδιο των τεύτλων
  • Ραμουλάρια
  • Σκωρίαση των τεύτλων

Στα ζαχαρότευτλα επιτυγχάνεται ακόμη μεγαλύτερη απόδοση, με πάνω από 70 κιλά καθαρής ζάχαρης ανά στρέμμα, εφόσον πραγματοποιηθεί δύο φορές έλεγχος των μυκήτων.

Επάνω