Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας ξεκινάει εδώ!

Συνέντευξη του Βασίλη Γούναρη στην εφημερίδα Agrenda.

Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας ξεκινάει εδώ!

Συνέντευξη του Βασίλη Γούναρη στην εφημερίδα Agrenda.

  • Μπροστά σε ποιες προκλήσεις βρίσκεται η γεωργία αυτή την περίοδο;

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19), προκάλεσαν τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και την καθημερινότητα μας. Ο αγροδιατροφικός τομέας δοκιμάστηκε ιδιαίτερα, λόγω της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης που οδήγησε σε διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και σε γενικότερη αβεβαιότητα. Οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης προστέθηκαν στην ήδη πληγωμένη μας οικονομία και σε μια σειρά διαχρονικών προβλημάτων όπως ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η γραφειοκρατία, η μεγάλη εξάρτηση από τις επιδοτήσεις, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για προώθηση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής κ.ά.

Την ίδια στιγμή η γεωργία προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θέτει στις επιχειρήσεις εισροών η στρατηγική "Farm to Fork" της Κομισιόν. Το ευρωπαϊκό δίκαιο σωστά διασφαλίζει ότι τα προϊόντα φυτοπροστασίας μπορούν να πωλούνται μόνο όταν δεν υπάρχει επιβλαβής επίδραση στον άνθρωπο ούτε απαράδεκτες επιπτώσεις στο περιβάλλον, και ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εφόσον είναι απαραίτητο. Άλλωστε με τις καινοτόμες λύσεις και τις συνεχείς επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, ο κλάδος μας στην Ευρώπη έχει ήδη καταφέρει να μειώσει την εφαρμογή φυτοφαρμάκων κατά 97% τα τελευταία 60 χρόνια. Στόχος όμως όλων παραμένει οι Ευρωπαίοι αγρότες να μην χάνουν πολύτιμα εργαλεία φυτοπροστασίας και να μπορούν να διασφαλίσουν μια συνεχή και ασφαλή παραγωγή ποιοτικών τροφίμων.

Για να γίνει μία επανεκκίνηση της οικονομίας, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στη γεωργία, τη μεταποίηση και τη βιομηχανία. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αυτών των κλάδων, η αύξηση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και της εφοδιαστικής αλυσίδας και η διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας είναι απαραίτητες.

  • Πώς βλέπετε το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας;

Ξεκινά μία νέα εποχή κατά την οποία θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση σε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά και μεγάλη ανάγκη για διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Μια εποχή συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων με στόχο την έμπρακτη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εξωστρέφειας όσων δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο. Μια εποχή γεμάτη ευκαιρίες που εκτιμάμε ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και το 7ο Ελληνογερμανικό e-Φόρουμ Τροφίμων, με τίτλο «Η πανδημική κρίση ευκαιρία αύξησης των ελληνικών εξαγωγών φρούτων στη Γερμανία», που συνδιοργανώσαμε με το ΕλληνοΓερμανικό Επιμελητήριο, την Τράπεζα Πειραιώς και άλλους σημαντικούς φορείς το Νοέμβριο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, από την Ελλάδα συμμετείχαν εκπρόσωποι 63 εταιρειών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να διαπραγματευθούν, μέσω παρεχόμενης εφαρμογής τηλεδιασκέψεων της πλατφόρμας δικτύωσης, face-to-face με οκτώ μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ήταν οι METRO, LIDL, Efti Frucht και Expa Frucht.

Τέλος, ξεκινά μια εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού κόσμου, που θα αξιοποιεί νέες και σύγχρονες τεχνολογίες προς όφελος της δουλειάς του αλλά και του περιβάλλοντος. Μια εποχή ευκαιρία για ένα πραγματικό και ουσιαστικό νέο ξεκίνημα.

  • Ποιες είναι οι δεσμεύσεις της BASF για το μέλλον;

H εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι, μέχρι το 2029, θα προσθέσει περισσότερες από 30 λύσεις στο «οπλοστάσιο» των παραγωγών. Για όλους εμάς, λοιπόν, το μέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ και αποτελούμε όλοι αναπόσπαστο κομμάτι του.

Τέσσερις διαφορετικοί πυλώνες όπως αειφόρες πρακτικές φυτοπροστασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης, πρότυποι αγροί για ανάδειξη καλών καλλιεργητικών πρακτικών, καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία και σπόροι & γενετικά χαρακτηριστικά, στηρίζουν τις προσπάθειες μας με ένα βασικό στόχο: Τη στήριξη του Έλληνα παραγωγού με καινοτόμες, πρακτικές και συνδυαστικές λύσεις από το σπόρο έως τη συγκομιδή, που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών σε ακραίες συνθήκες και στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των γεωργικών δραστηριοτήτων.

Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

  • Πρώτο σημαντικός πυλώνας η φυτοπροστασία.

Στη BASF ακολουθούμε τις εξελίξεις και βάζουμε στο επίκεντρο τον παραγωγό. Στόχος μας να γεμίζουμε καθημερινά το «οπλοστάσιο» του με πολλές συνδυαστικές λύσεις για όλους τους τύπους συστημάτων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογικής, καθώς και προϊόντα φυσικής προέλευσης, όπως μικροβιακά, φυσικές ουσίες ή φερομόνες και προϊόντα χημικής φύσης για τον επαρκή έλεγχο εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων. Αλλά, δεν σταματάμε εδώ. Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να ανταποκριθούμε και στη νέα πρόκληση που θα προκύψει από τη στρατηγική Farm to Fork.

  • Δεύτερος σημαντικός πυλώνας οι πρότυποι αγροί μας.

Το Δεκέμβριο του 2018 ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης της ελαιοκαλλιέργειας. Η προσπάθεια περιλάμβανε επισκέψεις σε ελαιοτριβεία, ενημέρωση των παραγωγών και δημιουργία επισκέψιμων πρότυπων αγρών σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ανάδειξη των καλών καλλιεργητικών πρακτικών. Αυτή τη στιγμή αριθμούμε 8 διαφορετικούς αγρούς σε περιοχές, όπου η ελιά αποτελεί κύρια καλλιέργεια. 8 διαφορετικές προτάσεις φυτοπροστασίας με βάση τις ορθές γεωργικές πρακτικές και προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, με σκοπό να εξασφαλίσει ο ελαιοπαραγωγός το εισόδημά του και την ποιότητα που χαρακτηρίζει την Ελληνική επιτραπέζια ελιά και το Ελληνικό ελαιόλαδο.

Επιπλέον, το 2020 ξεκινήσαμε μια αντίστοιχη προσπάθεια για τις καλλιέργειες του μήλου και του ροδάκινου. 2 διαφορετικοί αγροί με το διακριτικό όνομα BASFields, εγκαταστάθηκαν σε 2 διαφορετικές περιοχές με στόχο και εδώ, να αναδείξουμε καλές καλλιεργητικές πρακτικές, να προτείνουμε νέες λύσεις αλλά και να «ανοίξουμε τεχνικές συζητήσεις». Σε μια αγορά που αλλάζει θέλουμε να παραμείνουμε ενεργοί με καινοτόμες λύσεις και νέες προτάσεις.

  • Τρίτος σημαντικός πυλώνας ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα ψηφιακά εργαλεία.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού κόσμου αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Η ομάδα xarvio™ Digital Farming Solutions της BASF αναπτύσσεται συνεχώς και εξελίσσει τις ήδη γνωστές ψηφιακές εφαρμογές xarvio™. Παράλληλα, σχεδιάζει νέες καινοτόμες ψηφιακές λύσεις με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των γεωργικών δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών και τροφής παγκοσμίως. Τη φετινή χρονιά φέρνουμε στην Ελληνική αγορά νέα ψηφιακά εργαλεία όπως το AgSolutions Finder, το AgAssist και το Target-It που φιλοδοξούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα και τη δύσκολη δουλειά των ανθρώπων της πρώτης γραμμής.

  • Τέταρτος σημαντικός πυλώνας οι σπόροι και τα γενετικά χαρακτηριστικά.

Η BASF μετά την εξαγορά του 2018, απέκτησε ολόκληρη την επιχειρηματική δραστηριότητα της Bayer στον τομέα των σπόρων βαμβακιού FiberMax® & Stoneville®, των σπόρων ελαιοκράμβης InVigor® και των σπόρων λαχανικών υπό το παγκόσμιο εμπορικό σήμα Nunhems®. Από τον Οκτώβριο 2020 μάλιστα η BASF Ελλάς ανέλαβε τη διανομή των ποικιλιών της Nunhems®, γεγονός που αποτελεί πιλοτικό πρότζεκτ παγκοσμίως για τη BASF, ενισχύοντας τις ολοκληρωμένες λύσεις που προσφέρει στον Έλληνα παραγωγό. Επιπλέον, το 2020 εισήλθαμε στην αγορά των σπόρων ηλίανθου, προσφέροντας στους παραγωγούς πανευρωπαϊκά ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο γεωργικών λύσεων. Τα υβριδικά προϊόντα InSun® περιλαμβάνουν την τεχνολογία Clearfield® & Clearfield® Plus της BASF, συνδυάζοντας την προηγμένη γενετική και τη φυτοπροστασία. Ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Έλληνα παραγωγού και της βιομηχανίας για υψηλές αποδόσεις, σταθερότητα, αξιοπιστία, αντοχή σε ασθένειες και υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι.

Τέλος, στο χαρτοφυλάκιο μας προστέθηκαν σπόροι ρυζιού της καταξιωμένης τεχνολογίας Clearfield® ενώ παράλληλα αναμένουμε σπόρους ρυζιού της νέας τεχνολογίας Provisia®. Πρόκειται για δυο διαφορετικές, υψηλής ποιότητας, τεχνολογίες που συνδυασμένες μπορούν να προσφέρουν στον Έλληνα παραγωγό, ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού, να κατανοούμε τις ανάγκες του και να τον στηρίζουμε με καινοτόμα προϊόντα, ψηφιακές λύσεις και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με σεβασμό στο περιβάλλον και τις αειφόρες πρακτικές. Το μέλλον της γεωργίας ξεκινά εδώ!

Επάνω