Το μέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ! Πυλώνας: Ψηφιακά εργαλεία

Πως συνδράμει η BASF στην ψηφιακή εξέλιξη της γεωργίας;

Στη νέα δομή της, η BASF έχει δημιουργήσει το τμήμα Digital Excellence με σκοπό να διαμορφώσει και να εφαρμόσει την Ψηφιακή Στρατηγική της παγκοσμίως, για τη διευκόλυνση των παραγωγών. Κύριος στόχος μας είναι η περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας στη γεωργία με την χρήση τεχνολογιών αιχμής και η βελτιστοποίηση των γεωργικών πρακτικών.

Τι είδους τεχνολογίες αναπτύσσει η BASF και θέτει στην υπηρεσία των παραγωγών;

Το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο της BASF, xarvio™ Digital Farming Solutions, περιλαμβάνει ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμένα να παρέχουν γεωπονικές προβλέψεις για την έγκαιρη λήψη ορθών αποφάσεων. Τα εργαλεία αυτά απλοποιούν τις καθημερινές εργασίες των παραγωγών και συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της απόδοσης, στην εξοικονόμηση πόρων και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου οικονομικών ζημιών.

Το ψηφιακό προϊόν της BASF xarvio™ FIELD MANAGER υποστηρίζει τους παραγωγούς στη διαχείριση της παραλλακτικότητας του αγρού, διαθέτει χάρτες εφαρμογών με αυτόματα ενσωματωμένες ζώνες ασφαλείας και αξιοποιεί την ασύρματη σύνδεση των γεωργικών μηχανημάτων. Επίσης, παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για συγκεκριμένες ζώνες του αγρού, σχετικά με τα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας και αποστέλλει ειδοποιήσεις σε κινητές συσκευές σε επικείμενη προσβολή από εχθρούς και ασθένειες χρησιμοποιώντας τα πλέον αξιόπιστα μοντέλα πρόγνωσης και εκτίμησης κινδύνου.

Ποια ψηφιακά εργαλεία φέρνει η BASF στην Ελληνική αγορά;

Η αρχή έγινε το 2020 με το xarvio™ SCOUTING, μία εφαρμογή για έξυπνες κινητές συσκευές, την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι παραγωγοί ή οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος με τη γεωργία. Το xarvio™ SCOUTING είναι “ένας βοηθός στην τσέπη σας”, ο οποίος αναγνωρίζει και εντοπίζει προβλήματα και παράγοντες που επιβαρύνουν τις καλλιέργειες απλά με τη λήψη φωτογραφιών με ένα κινητό τηλέφωνο (smartphone). Επιπλέον, δημιουργεί επικαιροποιημένους γεωγραφικούς χάρτες εμφάνισης εχθρών και ασθενειών και τους διαμοιράζει στην κοινότητα των χρηστών της εφαρμογής μέσα από τη λειτουργία του ραντάρ και των προειδοποιήσεων που διαθέτει.

Η BASF Ελλάς επίσης διενεργεί πιλοτικά προγράμματα εφαρμογής ψηφιακών μέσων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ώστε να αξιολογεί και να αναδεικνύει τον καλύτερο συνδυασμό τεχνολογικών εργαλείων και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών που θα έχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα στην παραγωγική διαδικασία.

Τι περιλαμβάνει το πιλοτικό σχέδιο δράσης της BASF με ψηφιακές εφαρμογές;

Χαρακτηριστικές είναι οι πρωτοβουλίες μας με τους πρότυπους ελαιώνες και τους νέους πειραματικούς αγρούς BASFields.

Στους πρότυπους ελαιώνες της BASF, με την υποστήριξη εξειδικευμένων συνεργατών, κάνουμε εφαρμογή καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων που κρίνονται πλέον απαραίτητα για τη διευκόλυνση του παραγωγού. Συγκεκριμένα, έχουμε εγκαταστήσει μετεωρολογικούς σταθμούς σε ελαιώνες σε Αιτωλοακαρνανία και Μεσσηνία, με στόχο τη διερεύνηση του προγνωστικού μοντέλου για την ασθένεια του γλοιοσπορίου. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί έδειξαν ότι, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου - Σεπτεμβρίου του 2020 σε μία ιδιαίτερα ξηρή περίοδο, επικράτησαν συνθήκες υγρασίας κορεσμού φυλλώματος, και τη νύχτα αλλά και τις πρώτες ώρες ανατολής του ήλιου. Αυτό αποδεικνύει ότι ακόμη και σε φαινομενικά ξηρά καλοκαίρια το παθογόνο μπορεί να επιβιώσει μέχρι τη συγκομιδή του καρπού και να έχει σοβαρά αποτελέσματα.

Με τους πειραματικούς αγρούς BASFields, στις καλλιέργειες της μηλιάς και της ροδακινιάς, στοχεύουμε στην ανάδειξη νέων τεχνικών τοποθέτησης προϊόντων φυτοπροστασίας καθώς και νέων λύσεων. Με τη χρήση ψηφιακών μέσων παρακολούθησης της καλλιέργειας και συστημάτων υποστήριξης στη λήψη αποφάσεων, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη σημασία της έγκαιρης και ορθολογικής χρήσης της φυτοπροστασίας.

Πώς βλέπετε το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας;

Τα ψηφιακά εργαλεία αποτελούν ένα σημαντικό πυλώνα για να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Τα πρώτα βήματα στην ψηφιακή εποχή έχουν καταστήσει σαφές ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις οδηγούν το δρόμο και η BASF Ελλάς επιχειρεί με όλες της τις δυνάμεις να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ και είναι ψηφιακό!

Επάνω