Το μέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ! Πυλώνας: Πρότυποι αγροί

Δημήτρης Σέρβης

Επικεφαλής του τεχνικού τμήματος

Στη BASF πιστεύουμε ότι δουλειά μας είναι να παρέχουμε στους παραγωγούς καινοτόμες λύσεις για παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και απόδοσης. Με τα νέα δεδομένα της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης, η λέξη κλειδί είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγής στον αγρό με χρήση όλων των τύπων συστημάτων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογικής, των ψηφιακών εργαλείων καθώς επίσης και βελτιωμένου γενετικού υλικού σπόρων για τα λαχανικά και τις εκτατικές καλλιέργειες.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς ξεκίνησε η ιδέα των πρότυπων αγρών της BASF;

Η καινοτομία στη φυτοπροστασία πιστεύουμε ότι πρέπει να αποδεικνύεται με δεδομένα από το χωράφι. Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία διετία, εγκαταστήσαμε αποδεικτικούς αγρούς όπου δοκιμάζονται στην πράξη, νέα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με τρόπο που βελτιστοποιεί τα αποτελέσματά τους και την απόδοση της καλλιέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο καλύτερος τρόπος για να εισαχθεί μια καινοτομία στον αγρό, ή να αλλάξει μια καθιερωμένη τακτική φυτοπροστασίας ή άλλη καλλιεργητική πρακτική προς το καλύτερο, είναι να συγκριθεί δίπλα στο φυσικό της χώρο, στο χωράφι του παραγωγού.

Δώσαμε προτεραιότητα στην ελιά, μια εθνικά σημαντική καλλιέργεια με εξαγώγιμα προϊόντα αλλά και με μεγάλη ιστορική και συμβολική σημασία. Εγκαταστάθηκαν αρχικά 5, που σήμερα έχουν γίνει 8, αποδεικτικοί αγροί με την ονομασία «Πρότυποι Ελαιώνες BASF» για την αντιμετώπιση κύρια των ασθενειών γλοιοσπορίου και κυκλοκονίου αλλά και των υπόλοιπων εχθρών της ελιάς. Παράλληλα, συνεργαστήκαμε και με άλλους φορείς καινοτομίας, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Neuropublic, που συμβάλλουν στην απόκτηση επιπλέον γνώσης προς όφελος του ελαιοπαραγωγού.

Οι αποδεικτικοί ελαιώνες συγκρίνονται με τις πρακτικές φυτοπροστασίας που ακολουθούνται παραδοσιακά στις περιοχές εγκατάστασης, τόσο σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα όσο και σε χρόνο εφαρμογής. Εκτός από νέα σκευάσματα, χρησιμοποιούνται και νέα εργαλεία για τη διάγνωση της ασθένειας, όπως μοριακές τεχνικές, ενώ συλλέγονται και αγρομετεωρολογικά δεδομένα με σκοπό την παρακολούθηση των συνθηκών που ευνοούν τους παθογόνους μύκητες και μπορούν να συμβάλλουν στην πρόγνωση, καθότι οι κλιματικές συνθήκες μεταβάλλονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τέλος εισάγονται στην πρακτική της ελαιοκαλλιέργειας νέοι βιοδιεγέρτες, όπως το Kelpak, για να βοηθήσουν τα δένδρα στην καρπόδεση και την ανάπτυξη του καρπού. Η χρονική στιγμή εφαρμογής της φυτοπροστασίας στα δένδρα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

Τα αποτελέσματα των «πρότυπων ελαιώνων BASF» συμβάλλουν στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του τελικού προϊόντος. Η διάχυση των αποτελεσμάτων, αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των παραδοσιακών πρακτικών.

Τι προγραμματίζετε για το 2021;

Για το 2021, επεκτείνουμε την ίδια προσέγγιση στα μήλα και στα ροδάκινα με δύο νέες πρωτοβουλίες που ονομάσαμε «BASFields». Σε δύο επιλεγμένες περιοχές στην καρδιά της παραγωγής μήλων και ροδάκινων, θα εφαρμοσθούν τα καινοτόμα προστατευτικά προϊόντα σύμφωνα με τις εγκεκριμένες χρήσεις τους, αλλά και πληροφορίες από σύγχρονους αγρομετεωρολογικούς σταθμούς. Εκτός από τη βελτιστοποίηση των επεμβάσεων και της παραγωγής θα διερευνηθεί, επίσης, και ο κατάλληλος χρόνος και το στάδιο εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η μετασυλλεκτική συμπεριφορά τους, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιλέξιμων για εξαγωγή φρούτων.

Στις ίδιες περιοχές, θα είναι εγκατεστημένα και τα πειράματα πράξης που οργανώνει κάθε χρόνο το τεχνικό τμήμα της BASF. Εδώ «συμμετέχει» και η νέα επαναστατική τριαζόλη Revysol η οποία αναμένεται σύντομα να πάρει έγκριση και στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει άμεση μεταφορά τεχνογνωσίας του νέου μυκητοκτόνου από τα πειραματικά στους αποδεικτικούς «BASFields». Όπως και στην ελιά, στους οπωρώνες των «BASFields» θα εφαρμοσθούν οι βέλτιστες και ορθές πρακτικές φυτοπροστασίας και οι γεωπόνοι σύμβουλοι αλλά και παραγωγοί, θα μπορούν να τους επισκέπτονται για ανταλλαγή απόψεων και συμπερασμάτων.

Πώς βλέπετε το μέλλον της ελληνικής γεωργίας;

Το μέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ και περιλαμβάνει καινοτόμες και ολοκληρωμένες λύσεις από το σπόρο έως στη συγκομιδή, που καλό είναι να εφαρμόζονται και να παρουσιάζονται στην πράξη. Είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε στο χωράφι την πρότασή μας και να την παρουσιάσουμε στους παραγωγούς. Η γεωργία απαιτεί πρακτικά αποτελέσματα στον αγρό, κι εμείς είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Το μέλλον της καλλιέργειας ξεκινάει στο χωράφι και το μέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ!

Επάνω