Το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ για τους αγρότες σημαίνει ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΗ ΜΑΣ.

Γράφει ο Βασίλης Γούναρης

Διευθύνων Σύμβουλος BASF Ελλάς

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις τις οποίες βιώνει σχεδόν όλη η υφήλιος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), έχουν ήδη τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και την καθημερινότητα όλων.

Η αίσθηση όμως ότι ο χρόνος σταμάτησε, δεν είναι η πραγματικότητα. Αντίθετα, για εμάς και για όλους όσους εμπλέκονται με την Ελληνική γεωργία, ο χρόνος τρέχει γρηγορότερα. Όλοι μαζί αποτελούμε τους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας και είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι και 100% ενεργοί για να μην αφήσουμε αυτήν την αλυσίδα να σπάσει.

Με δεδομένο ότι η προστασία και η διατροφή των ανθρώπων σε αβέβαιους καιρούς είναι ύψιστης σημασίας, υποστηρίζουμε με κάθε μέσο όλους τους παραγωγούς και όσους εργάζονται αδιάκοπα για να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα της τροφής μας. Αξιοποιούμε την εμπειρία μας, την τεχνολογία, τις υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες και φυσικά τους ανθρώπους μας, για να διευκολύνουμε την παραγωγική διαδικασία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούν οι καλλιέργειες γιατί αυτό συνεπάγεται αυτόματα και την απώλεια της τροφής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει η γεωργική δραστηριότητα και με κάθε τρόπο πρέπει να ενισχυθεί η τοπική αγορά και η εφοδιαστική αλυσίδα.

Κάνεις δεν πρέπει να νιώθει μόνος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ψηφιακά μας μέσα για να βρισκόμαστε σε επαφή. Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζουμε ήδη μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα με όνομα STAY CONNECTED. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να δίνουμε συμβουλές και συστάσεις και να λύνουμε κάθε απορία που μπορεί να προκύπτει με μοναδικό στόχο τη στήριξη των καλλιεργειών και της παραγωγής. Η ηλεκτρονική γέφυρα επικοινωνίας είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ απαραίτητη.

Μια άλλη πρόκληση αυτής της δύσκολης περιόδου που βιώνουμε, είναι οι άνθρωποι που βοηθούν στην καλλιεργητική διαδικασία, ή αλλιώς τα «εργατικά χέρια». Οι μετακινήσεις έχουν παραλύσει σχεδόν παντού και υπάρχει φόβος για ακόμα περισσότερους περιορισμούς εξαιτίας των έκτακτων μέτρων πρόληψης και προστασίας, που έχουν επιβληθεί σε όλα τα κράτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χωρίς εργατικά χέρια όμως θα χαθούν σοδειές. Αναφέρομαι σε σοδειές που δεν θα συγκομιστούν και δεν θα φτάσουν ποτέ στον καταναλωτή. Πρέπει να βρούμε τρόπους να εξασφαλίσουμε εργατικά χέρια και προφανώς να εξασφαλίσουμε και σε αυτούς τους ανθρώπους ασφάλεια, υγιεινή και αξιοπρέπεια.

Εάν όλα πάνε καλά, το οποίο και ευχόμαστε, η ομαλοποίηση της τουριστικής περιόδου στο δεύτερο εξάμηνο θα έχει ως αποτέλεσμα το συνδυασμό της έλλειψης εργατικών χεριών με την υψηλή ζήτηση των οπωροκηπευτικών. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεί δύσκολη εξίσωση και απαιτεί στρατηγικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων για ακραίες συνθήκες. Αποθέματα σε ελαιόλαδο και κρασί ενδεχομένως να αυξηθούν πρόσκαιρα ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει αύξηση ζήτησης σε σιτάρι και ρύζι.

Κάθε κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και προσφέρει τη δυνατότητα να διορθώσεις τα κακώς κείμενα και τις παθογένειες, να επαναπροσδιορίσεις τη στρατηγική σου και να επενδύσεις στην καινοτομία. Στην περίπτωση της Ελληνικής Γεωργίας αυτή η δύσκολη συγκυρία προσφέρει την αφορμή για ένα πραγματικό και ουσιαστικό restart για τη συνέχεια. Το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ για τους αγρότες σημαίνει ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΗ ΜΑΣ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή.

Let's stay strong together
 BASF Ελλάς Μονοπρόσωπη Α.Β.Ε.Ε.

BASF Ελλάς Μονοπρόσωπη Α.Β.Ε.Ε.

Επάνω