Η επιστήμη πίσω από τα ζυμαρικά σου!
01.03.2022
_barratt_360x203.jpg?1679391187869)
Γράφει η Ελένη Καρούσου
Γεωπόνος BASF Ελλάς
Τα ζυμαρικά αναμφίβολα αποτελούν τις πρώτες θέσεις στις διατροφικές προτιμήσεις μικρών και μεγάλων! Κόντρα στους διάφορους διατροφικούς μύθους γύρω από τα ζυμαρικά, μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν μια πάρα πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά στοιχεία όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και τα πολύ χρήσιμα ιχνοστοιχεία που περιέχουν για τον οργανισμό όπως ασβέστιο, νάτριο, φώσφορο, σελήνιο.
Πώς όμως παράγονται τα ζυμαρικά; Για την παραγωγή των ζυμαρικών απαιτείται νερό και σιμιγδάλι, το οποίο είναι προϊόν άλεσης των κόκκων σκληρού σίτου, ορισμένης διαμέτρου. Για μεγαλύτερη απόδοση σε σιμιγδάλι, οι κόκκοι του σιταριού πρέπει να είναι σκληροί και με υαλώδη μορφή, με μεγάλο εκατολιτρικό βάρος και βάρος 1.000 κόκκων, χωρίς στίγματα μυκητολογικών προσβολών (τα μαύρα στίγματα δεν απομακρύνονται από το σιμιγδάλι και μεταφέρονται στα ζυμαρικά), και με περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη μεγαλύτερη του 13%.(1) Σημαντικά κριτήρια ποιότητας για την επιλογή του σκληρού σιταριού αποτελεί το κίτρινο χρώμα του σιμιγδαλιού, και η υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη και πρωτεινες, οι οποίες είναι συνυφασμένες με την αντοχή, τη σκληρότητα και τη σταθερότητα των ζυμαρικών, κατά το βρασμό.
Για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας σκληρού σιταριού, θα πρέπει αφενός ο σπόρος σποράς να είναι ποιοτικός και με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, αλλά και κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περίοδου να γίνουν στο χωράφι όλες οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες. Στόχος όλων των παραπάνω είναι να παραχθεί ένα ασφαλές και ποιοτικό τελικό προϊόν απαλλαγμένο από ασθένειες.
Οι μυκητολογικές ασθένειες των σιτηρών αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα που έχει επίπτωση στην ποιότητα και στην ποσότητα της παραγωγής, και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί ως μια σημαντική καλλιεργητική φροντίδα για την καλλιέργεια.
Για τη φροντίδα της φυτοπροστασίας από την πρώτη έως και την τελευταία επέμβαση του παραγωγού, η BASF βρίσκεται στο πλευρό του, ώστε να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία για παραγωγή απαλλαγμένη από ασθένειες.
Ο παραγωγός, μπορεί να ξεκινήσει από τα πρώτα βήματα της καλλιέργειάς του, με σπόρο επενδεδυμένο με το μυκητοκτόνο north_east Systiva ® 33 FS, και να κρατήσει το φυτό απαλλαγμένο από ασθένειες έως και το φύλλο σημαία, αναλόγως πάντα τις καιρικές συνθήκες. Φυσικά, ακόμα και σε σπόρους χωρίς επένδυση η BASF διαθέτει μυκηκτόνα με προληπτική και θεραπευτική δράση για αντιμετώπιση σημαντικών ασθενείων. Το μυκητοκτόνο north_east Comet ® 20 EC πέραν της χρήσης του για την αποτελεσματικότητά του σε παθογόνα, έχει αποδεικτεί ότι έχει επίδραση στη φυσιολογία των φυτών (AgCelence®), η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής, ακόμα και σε συνθήκες απουσίας ορατών συμπτωμάτων της ασθένειας. Στη διάθεση του παραγωγού βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο και το north_east Priaxor ®, το οποίο εγκαινιάζει τη νέα εποχή στα μυκητοκτόνα σιτηρών με βάση το τελευταίας γενιάς καρβοξαμίδιο Xemium® (fluxapyroxad) για την αντιμετώπιση σημαντικών μυκητολογικών ασθενειών όπως σκωρίαση, σεπτόρια και ρυγχοσπόριο.
Η BASF δίνει την αξία που αρμόζει σε έναν τόσο σημαντικό κρίκο της διατροφικής μας αλυσίδας και σε ένα τελικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.
(1) Δέσποινα Παπακώστα - Τασοπούλου, Ειδική Γεωργία: Σιτηρά & ψυχανθή, εκδ. Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2012, σελ. 147.