Sercadis® – Ένα προϊόν τόσο ευέλικτο όσο χρειάζεσαι!

Γράφει η Ελένη Καρούσου

Γεωπόνος της BASF Ελλάς

Η γεωργία είναι ένας κλάδος που αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς. Νέα δεδομένα, νέες εξελίξεις και νέες προκλήσεις δημιουργούν καθημερινά υψηλούς στόχους για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Στη BASF, αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης και διατηρώντας τη θέση μας στην αγορά των μυκητοκτόνων, σχεδιάσαμε το μυκητοκτόνο Sercadis® με σκοπό τον έλεγχο σημαντικών μυκητολογικών ασθενειών όπως φουζικλάδιο, ωίδιο, φαιά σήψη, στεμφύλιο και καμαροσπόριο. Στη χώρα μας είναι εγκεκριμένο στις καλλιέργειες του αμπελιού, αμύγδαλου, αχλαδιού, βερίκοκου, μήλου, καθώς και της ροδακινιάς και φιστικιάς. Παράλληλα, γίνονται σημαντικές προσπάθειες ώστε σύντομα να προστεθούν στην ετικέτα του και άλλες καλλιέργειες.

To Sercadis® αποτελεί ακόμα ένα επιτυχημένο προϊόν της BASF που αποτελείται από το τελευταίας γενιάς καρβοξαμίδιο Xemium®. Το Xemium® ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της κατηγορίας τους (SHDI) λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στη δομή του. Η χημική του δομή μπορεί και μεταβάλλεται σε δύο ενεργειακές καταστάσεις ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Επομένως, άλλοτε αξιοποιεί τις υδρόφιλες και άλλοτε τις λιπόφιλες ιδιότητές του. Με αυτόν τον τρόπο, το Xemium® μπορεί και διαπερνά γρήγορα τις κηρώδεις φυτικές επιφάνειες και κυτταρικές μεμβράνες (κυρίως λιπόφιλες ιδιότητες) και συνεχίζει την κίνηση του μέσα στους φυτικούς ιστούς (κυρίως υδρόφιλες ιδιότητες) φθάνοντας ταχύτατα στα κύτταρα των μυκήτων και τον στόχο του σε υποκυτταρικό επίπεδο.

Έχοντας κατανοήσει τα παραπάνω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Xemium® μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί την αποτελεσματικότητα του Sercadis®. Η δράση του Sercadis® ξεκινά από τη στιγμή της εφαρμογής του στη φυλλική επιφάνεια. Προστατεύει την επιφάνεια με την οποία ήρθε σε επαφή, δρα διελασματικά και ακροπέταλα και θωρακίζει την καλλιέργεια στην οποία εφαρμόστηκε. Η αποτελεσματικότητά του Sercadis® συνοδεύεται με μια μακράς διάρκειας δράση. Η διάρκεια αυτή επιτυγχάνεται με την επαναδραστηριοποίηση της δραστικής ουσίας Xemium®. Μέρος της δραστικής ουσίας παραμένει επάνω στη φυλλική επιφάνεια και ενεργοποιείται με την ατμοσφαιρική υγρασία. Έτσι, το Sercadis® δρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και προστατεύει την καλλιέργεια όταν οι συνθήκες (π.χ. βροχόπτωση) δεν επιτρέπουν να γίνει κάποια επέμβαση.

Την ευελιξία του Sercadis® συμπληρώνει το προφίλ στα ωφέλιμα έντομα. Η συμβατότητα του Sercadis® με τους φυσικούς εχθρούς διατηρεί την ισορροπία του οικοσυστήματος, βοηθά την επικονίαση και επιτρέπει στους φυσικούς εχθρούς να κρατάνε χαμηλά τις εντομολογικές προσβολές. Ο πειραματισμός των τεχνικών της BASF με το Sercadis®, έχει αποδείξει ότι έχει εξαιρετική εκλεκτικότητα και είναι απόλυτα ασφαλές, όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με την ετικέτα του. Το Sercadis® ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας φρέσκων προϊόντων.

Η σωστή χρήση του Sercadis® είναι απαραίτητη προϋπόθεση και αδιαπραγμάτευτη. Στα πλαίσια της στρατηγικής για τη διαχείριση της ανθεκτικότητας, το Sercadis® πρέπει να χρησιμοποιείται πάντοτε προληπτικά και να εφαρμόζεται μαζί ή σε εναλλαγή με σκευάσματα διαφορετικού τρόπου δράσης. Πρέπει να τηρούνται πιστά τα μεσοδιαστήματα και ο μέγιστος αριθμός εφαρμογών που αναφέρονται στην ετικέτα.

Στην BASF διαθέτουμε ένα εξαιρετικά καινοτόμο χαρτοφυλάκιο και επενδύουμε συνεχώς στην έρευνα και στο σχεδιασμό προϊόντων και λύσεων που ωφελούν τόσο τους παραγωγούς όσο και το περιβάλλον. Σκοπός μας είναι να βρίσκουμε πρακτικές λύσεις που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής, στην μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των γεωργικών δραστηριοτήτων και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

 Σωτήρης Κωνσταντίνου

Σωτήρης Κωνσταντίνου

Υπεύθυνος Καλλιεργειών (Μηλοειδή, Πυρηνόκαρπα, Ακρόδρυα, Σιτηρά & Καλαμπόκι)

Μία φορά Sercadis®, για πάντα Sercadis®

Στη BASF πιστεύουμε ότι η γεωργία είναι ένα από τα σπουδαιότερα επαγγέλματα στον κόσμο. Στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς με καινοτόμες λύσεις και προτάσεις με σκοπό να διευκολύνουμε τη δύσκολη καθημερινότητά τους και να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δείτε περισσότερα...
Επάνω