#SORTEDxGREECE

Τρίτη Πρόκληση: Η ελιά

Η ομάδα της Sorted συνάντησε τον Κώστα Τσιγκούνη, ελαιοπαραγωγό από την Ελλάδα, για να μάθει τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργεί την τοπική Αθηναϊκή ποικιλία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τη Μαριάννα Βρεττού - Σούλτες, Διευθύντρια Marketing της BASF Agricultural Solutions στην Ελλάδα, για το πώς η γεωργική βιομηχανία συνεργάζεται με τους αγρότες και τους βοηθά να αυξήσουν τα επίπεδα βωσιμότητας στην παραγωγή τους.

Στο Λονδίνο, η Μαριάννα Κολοκοτρώνη, ιδρύτρια του Oliveology στην αγορά του Borough, τους ξενάγησε στον κόσμο του ελαιόλαδου και της Ελληνικής διατροφής, η οποία θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές στον κόσμο. Επιστρέφοντας στην κουζινα, ο Barry και ο Ben έπρεπε να βάλουν τα δυνατά τους και να μαγειρέψουν το καλύτερο πιάτο με ελαιόλαδο.

Ποιοι είναι όμως η Μαριάννα, ο Κώστας και η Μαριάννα;

Η Μαριάννα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Τελειώνοντας τις σπουδές της στη Χημεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ήρθε στην ομάδα της BASF στο Ludwigshafen στη Γερμανία. Είναι παθιασμένη με την ανάπτυξη βιώσιμων και πρωτοποριακών φυτοφαρμάκων, αλλά και με την καθοδήγηση της νέας γενιάς, εστιάζοντας για χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη, στο μάρκετινγκ, αλλά και στις στρατηγικές επιχειρηματικής οργάνωσης. Τώρα ζει στην Αθήνα, και ως μέλος της ομάδας της BASF Agricultural Solutions Ελλάδας, δουλεύει ως Διευθύντρια Μάρκετινγκ.

Ο Κώστας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λακωνία, τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή ελαιοπαραγωγής στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα γνωστή για το εξαιρετικό ελαιόλαδό της. Ο Κώστας είναι τρίτης γενιάς ελαιοπαραγωγός και μέλος της ομάδας παραγωγών "Μολών Λαβέ". Ήδη από πολύ μικρή ηλικία, έμαθε από τον πατέρα του και από τον παππού του τα μυστικά του δέντρου της ελιάς, αλλά και πώς να αγαπά και να τιμά τη γη του. Μεγαλώνοντας, όνειρό του ήταν η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, όπως και η συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης.

Το πάθος του Κώστα είναι τα μοντέρνα συστήματα παραγωγής - η βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων, προστατεύοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα και τις φυσικές πηγές. Με τη βιώσιμη έκταση ελαιόδεντρων που διαθέτει, είναι μέλος του Farm Network της BASF, ενός Ευρωπαϊκού δικτύου συνεργασίας για μια πιο βιώσιμη γεωργία.

Το 2009 η Μαριάννα ίδρυσε την Oliveology στην αγορά Borough του Λονδίνου, ως έναν τρόπο να μοιραστεί τους μαγειρικούς θησαυρούς και τις γαστρονομικές παραδόσεις της πατρίδας της της Ελλάδας με το Λονδίνο αλλά και το ευρύτερο Ηνωμένο Βασίλειο. Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα, η Μαριάννα δουλεύει αποκλειστικά με ανεξάρτητους βιοτέχνες παραγωγούς για να προμηθευτεί εξαιρετικό ελαιόλαδο και μη παστεριωμένες ελιές, οργανικό ξύδι και μελάσα, ακατέργαστο μέλι, άγρια βότανα, χειροποίητα τυριά και αποξηραμένα φρούτα και καρπούς.

Το τρίτο βίντεο, με βασικό συστατικο την ελιά, είναι ήδη διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

SORTEDfood - How does your dinner grow?

Η SORTEDfood, μια διεθνής κοινότητα νέων, που αγαπούν το καλό και ποιοτικό φαγητό, παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική γύρω από την τροφή και το ταξίδι της από το χωράφι μέχρι το πιάτο μας.

Δείτε περισσότερα...

Τα Podcast της BASF

Μπορεί η πανδημία να μας κρατά μακριά, αλλά για εμάς οι αποστάσεις δεν έχουν σημασία.

Βρίσκουμε πάντα τρόπους για να ερχόμαστε κοντά και ευκαιρίες για να ανταλλάσουμε απόψεις.

Η ομάδα της BASF σχεδίασε και σας παρουσιάζει "Τα Podcasts της BASF".

Άκου τους ειδικούς!

Ακούστε εδώ...
Επάνω