#SORTEDxBASF

Επαναπροσδιορίζουμε την άποψη των νέων για τη σύγχρονη γεωργία

Η σύγχρονη γεωργία είναι η πιο σημαντική δουλειά στον κόσμο. Μια δουλειά η οποία διαρκώς μεταβάλλεται. Δική μας αρμοδιότητα είναι να βοηθήσουμε όλους τους παραγωγούς να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στο βιοπορισμό τους, στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ικανοποίηση των αναγκών των αταναλωτών, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται και μεταβάλλονται.

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, και ειδικότερα οι νεότερες γενιές, δεν ξέρουν πώς παράγεται η τροφή που καταναλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, αλλά και πώς η βιομηχανία μπορεί να τους βοηθήσει και να τους υποστηρίξει.

Η SORTEDfood είναι μια διεθνής διαδικτυακή κοινότητα μεταξύ νέων που αγαπούν το καλό και ποιοτικό φαγητό και στόχος τους είναι να βοηθούν ο ένας τον άλλο να μαγειρεύουν και κυρίως να κάνουν πιο "έξυπνες" διατροφικές επιλογές σε καθημερινό επίπεδο.

Η συνεργασία ξεκίνησε με 5 νεαρούς Βρετανούς, οι οποίοι και συντονίζουν τη SORTED, με κύριο στόχο να επικοινωνήσουμε με τα εκατομμύρια νέων "φίλων" του καλού φαγητού και να τους δώσουμε την ευκαιρία να δουν από μια διαφορετική σκοπιά την προέλευση του φαγητού τους. Στη συνέχεια θέλουμε να τους παρουσιάσουμε τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, πάντα μέσα από βιώσιμες πρακτικές.

Τρία ήταν τα βασικά θέματα της συνεργασίας μας: πρώτον η σποροπαραγωγή αλλά και το food waste από τομάτες, δεύτερον τα συστατικά των δημητριακών, δηλαδή το σιτάρι, και τρίτον τα βρώσιμα έλαια, δηλαδή το ελαιόλαδο.

Η ομάδα Sorted συνάντησε τους παραγωγούς αυτών των τροφίμων και η πρόκληση που τους θέσαμε ήταν να δημιουργήσουν πιάτα με αυτά τα συστατικά. Την προσπάθειά τους αυτή παρουσίασαν στη συνέχεια στο "Beat the Chef", ένα πολύ διασκεδαστικό και αρκετά δημοφιλή διαγωνισμό στο YouTube.

Το πρώτο βίντεο, με βασικό συστατικό το σιτάρι, κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη BASF

"Αρκετοί άνθρωποι, και ειδικότερα οι νεότερες γενιές, δεν ξέρουν πώς παράγονται και από πού προέρχονται τα τρόφιμα που καταναλώνουν, και φυσικά αγνοούν τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στο χωράφι και στις καλλιέργειές τους. Η συνεργασία μας με τη Sorted, σκοπό έχει να τους φέρει στο προσκήνιο, γιατί οι παραγωγοί κάνουν τη σημαντικότερη δουλειά στον κόσμο", δηλώνει η Eike Croucher, Επικεφαλής Επικοινωνίας της BASF EMEA & CIS.

«Η συνεργασία με ομάδες όπως η Sorted, μας βοηθά να προσεγγίσουμε μια οργανωμένη κοινότητα νέων που υπό άλλες συνθήκες απαιτεί χρόνια για να δημιουργηθεί, η οποία μοιράζεται κοινές απόψεις για τη σύγχρονη γεωργία και έχει τη διάθεση να εκπαιδευτεί και να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα».

«Είναι ένας εντελώς καινούργιος τρόπος για να συνεργαστούμε με το ευρύ κοινό», εξηγεί ο Livio Tedeschi, Επικεφαλής του τμήματος Agricultural Solutions της BASFγια EMEA & CIS. «Ωστόσο, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα προοπτική για τη γεωργία και να συνεχίσουμε να βοηθούμε τους πελάτες μας να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ παραγωγής και βιωσιμότητας, πρέπει να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που αγοράζουν τα προϊόντα τους. Ελπίζω ότι αυτή η συνεργασία με την Sorted θα επιτρέψει σε μια εντελώς νέα γενιά καταναλωτών να ασχοληθεί με την προέλευση των τροφίμων τους. Αυτό θα ήταν ένα υπέροχο βήμα μπροστά, για όλους μας», καταλήγει.

Πρώτη πρόκληση: Το Σιτάρι

Η πρώτη πρόκληση για την ομάδα Sorted ξεκίνησε με τη συνάντηση της ομάδας Sorted με τη Hannah Darby, παραγωγό από το Huntingdon του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Alex Waugh, που είναι ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Βρετανών και Ιρλανδών Ιδιοκτητών Αλευρόμυλων (NABIM), αλλά και το δικό μας Mike Green, που είναι ο Υπεύθυνος Βιωσιμότητας της BASF για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία (APE-WUT). Μέσα από τη συνάντηση αυτή, η ομάδα της Sorted έμαθε πώς παράγεται το σιτάρι, τις προκλήσεις που συναντούν οι παραγωγή κατά την καλλιέργεια του σιταριού, και κυρίως, πώς οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν διαμορφώσει τις ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα. Στο επόμενο στάδιο συναγωνίστηκαν στο "Beat the Chef", στη δημιουργία του καλύτερου πιάτου.

"Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στο σιτάρι, επειδή είναι μια σημαντική πηγή τροφής παγκοσμίως και ένα βασικό συστατικό σε πολλές διαφορετικές κουζίνες", δήλωσε η Eike. "Επίσης, η BASF προσφέρει πολλές διαφορετικές λύσεις για το σιτάρι και στο μέλλον, προγραμματίζει ακόμα περισσότερες. Αυτό αποτέλεσε μια ιδανική συνθήκη για να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας."

Ποιοι είναι όμως η Hannah, ο Alex και ο Mike;

Η Hannah είναι αγρότισσα τέταρτης γενιάς και διοικεί την οικογενειακή φάρμα μαζί με το θείο της. Η γεωργία είναι η δεύτερη καριέρα της Hannah, καθώς αρχικά είχε σπουδάσει φυσιοθεραπεύτρια. Το 2013, όμως, συνειδητοποίησε ότι της έλειπε η ζωή στην εξοχή και στα χωράφια και έχοντας σαν πρότυπο τη σκληρή δουλειά του μπαμπά της, αλλά και τον ενθουσιασμό του, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές in Αrable Crop Management στο Writtle College, και επέστρεψε ολοκληρωτικά στην αγροτική ζωή. Είναι θερμή υποστηρίκτρια της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στην καλλιέργεια της γης, ενώ ανυπομονεί για να ένα συναρπαστικό μέλλον με τη χρήση της τεχνολογίας στον αγρό. Χρησιμοποιεί δορυφορική κεραία και field mapping για να είναι σίγουρη ότι τα προϊόντα φυτοπροστασίας έχουν εφαρμοστεί με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα στις καλλιέργειές της.

Η έκταση γης που διαθέτει είναι παράλληλα μέρος ενός περιβαλλοντικού σχεδίου και έχει τοποθετήσει λουλούδια και λωρίδες νέκταρ, φάρδους 6 μέτρων για να ενθαρρύνει τις μέλισσες να βρίσκονται περισσότερο στο χωράφι της. Η φιλοσοφία καλλιέργειας της γης που διαθέτει η Hannah, έχει σαν προτεραιότητα την καλλιέργεια της γης, χρησιμοποιώντας πάντα βιώσιμες πρακτικές, προκειμένου να προστατεύσει το περιβάλλον, αλλά και το έδαφος, ενώ την ίδια στιγμή, έχει κέρδος το οποίο επαναεπενδύει στη γεωργία για τις μελλοντικές γενιές. Τέλος, η Hannah δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εμπλοκή της στα κοινά, δείχνοντας πώς η δική της προσέγγιση της τεχνολογίας και του περιβάλλοντος, παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή των τροφίμων, που όλοι μας έχουμε ανάγκη.

Ο Alex είναι ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Βρετανών και Ιρλανδών Ιδιοκτητών Αλευρόμυλων (NABIM), όπως, επίσης και του Flour Advisory Board (FAB). Είναι υπεύθυνος για τη συνολική λειτουργία της ένωσης NABIM, η οποία ιδρύθηκε το 1917 για να εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στη βιομηχανία των αλευρόμυλων. Η ένωση υποστηρίζει τους Βρετανούς αγρότες, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο εγχώριο σιτάρι, βοηθώντας έτσι την τροφοδοσία των τροφίμων της Βρετανίας και ενισχύοντας την υγεία και την ευημερία του έθνους. Ο Alex, μέσα από τη δουλειά του για τη NABIM, αλλά και σαν πρόεδρος της Ομάδας Αροτραίων Brexit, επιθυμεί να διασφαλίσει τη διατήρηση των υψηλών προτύπων στα τρόφιμα και να βελτιώσει την ικανότητα της Βρετανίας να παραδίδει/παρέχει τρόφιμα που παράγονται με βιώσιμες πρακτικές, σε ανταγωνιστικές τιμές, και πάντα με τα οφέλη να γίνονται αντιληπτά σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Mike διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας, δουλεύοντας στην αγροτική παραγωγή. Είναι ένας ισχυρός υπέρμαχος της ανάγκης να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην κερδοφόρα παραγωγή τροφίμων με ένα υγιές, καλλιεργημένο περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες απόψεις της κοινωνίας. Η εμπειρία του κυμαίνεται από το να είναι υπεύθυνος καλλιεργειών πεδίου για τη συμβουλευτική υπηρεσία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη δεκαετία του 1980 εως και να είναι ειδικός καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε εθνικό επίπεδο στη Natural England, υπεύθυνος για πολλές από τις περιβαλλοντικές επιλογές που διατίθενται σε όσους έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο ρόλος που έχει σήμερα ως Διευθυντής Γεωργικής Βιωσιμότητας της BASF στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την Ιρλανδία, περιλαμβάνει όλες αυτές τις δεκαετίες εμπειρίας που έχει ο Mike. Ο Mike διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προώθηση ενός υγιούς οικοσυστήματος καλλιεργήσιμων εκτάσεων, στο οποίο η κλιματική αλλαγή ενσωματώνεται σε όλο το τοπίο, ώστε να μπορούν οι αγρότες να παράγουν ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα σε επαρκείς ποσότητες, με σκοπό να καλύψουν τόσο τις τοπική, όσο και την παγκόσμια ζήτηση.

Το πρώτο βίντεο, με βασικό συστατικό το σιτάρι, είναι ήδη διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Δεύτερη πρόκληση: Οι τομάτες

Η ομάδα Sorted συνάντησε τον Ben Silvertrand, έναν επαγγελματία παραγωγό τομάτας, ο οποίος εργάζεται για τη BASF στην Gravenzande της Ολλανδίας, με σκοπό να μάθουν τα πάντα για την καλλιέργεια των σπόρων. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τη συνάδελφο του Ben, Anne Jancic, η οποία κάνει προγνώσεις για τα τρόφιμα, προσπαθώντας να προβλέψει τι θέλουν οι καταναλωτές από τα λαχανικά τους σε βάθος 10 χρόνων.

Ο σεφ και ειδικός στα εξειδικευμένα προϊόντα, Franck Pontais, έδωσε ένα μικρό ίχνος έμπνευσης σχετικά με τις τομάτες και έδειξε πώς να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τομάτας στην κουζίνα. Στο τέλος, ήταν σειρά του Mike και του Ben να αποδείξουν την αξία τους και τις ικανότητές τους, μαγειρεύοντας το καλύτερο πιάτο με τομάτα.

Ποιοι είναι όμως ο Franck, ο Ben και η Anne;

Ο Franck είναι ένας σεφ από το Παρίσι, όπου δίδασκε στη φημισμένη σχολή γαστρονομίας CEPROC. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Kopper Cress, επιχείρηση γαστρονομίας και έχει το ρόλο του Διευθυντή Ανάπτυξης. Πρόκειται για μια πρωτοπόρα επιχείρηση στη βιομηχανία της εξειδικευμένης παραγωγής, στην οποία ο Franck εξειδικεύεται στη γεύση και στα αρώματα των φυτών.

Οι περιοχές στις οποίες εστιάζει είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα οποία εργάζεται με μεγάλους εξαγωγείς τροφίμων και εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της σίτισης, με σκοπό να ενσωματώσει νέες συνταγές, χρησιμοποιώντας ζωντανά - φρέσκα συστατικά και φυτά, όπως είναι το κάρδαμο, τα μικρολαχανικά και άλλες ποικιλίες, με έναν υγιεινό και λειτουργικό τρόπο. Παράλληλα, είναι ενεργός και μέσα στην κουζίνα, οργανώνοντας εκδηλώσεις φαγητού για να εκπαιδεύσει τους σεφ αλλά και τους καλεσμένους πώς να μαγειρεύουν φυτά και λαχανικά και να τους διδάξει τα οφέλη τους για την υγεία μας.

Ο Ben είναι εκτροφέας φυτών πάνω από 25 χρόνια. Ξεκίνησε στον τομέα των σπόρων της BASF ως προ-παραγωγός στις καλλιέργειες της τομάτας και του αγγουριού, και συνέχισε την καριέρα του εκτρέφοντας σπαράγγια και τομάτες. Η εξειδίκευσή του στις τομάτες καλύπτει διάφορα είδη τομάτας υψηλής τεχνολογίας. Από μικρά τοματίνια έως τοματίνια για σνακ, κοκτέιλ, διάφορα είδη συστάδων, αλλά και μεγάλες μεμονωμένες καλλιέργειες.

Η παραγωγή τομάτας σχετίζεται αποκλειστικά με τη βελτίωση της γεύσης και την επίτευξη υψηλής ποιότητας και αποδοτικότητας χαρακτηριστικών. Ο Ben απολαμβάνει να εργάζεται με τις τομάτες και προβλέπει ένα ενθουσιώδες και συναρπαστικό μέλλον για τους καταναλωτές, με πολλές νέες και βελτιωμένες ποικιλίες να φτάνουν στο πιάτο μας.

Η Anne βρίσκεται στον τομέα των σπόρων λαχανικών της BASF και είναι υπεύθυνη για το Μαρκετινγκ και την Επιχειρησιακή Ανάπτυξη της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ηγείται της τακτικής ανάπτυξης των σπόρων και επιβλέπει την παγκόσμια εφαρμογή τους. Ειδικότερα, αυτό που κάνει είναι προγνώσεις σχετικά με τα τρόφιμα, προσπαθώντας να μπει στο μυαλό των καταναλωτών σε ένα βάθος χρόνου 10 έως και 20 χρόνων από σήμερα.

Τόσο είναι το διάστημα που χρειάζονται οι εκτροφείς για να παράξουν μια νέα ποικιλία. Ο τομέας στον οποίο εστιάζει κυρίως είναι η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Η Anne δουλεύει μαζί με την ομάδα της αλλά και με εξωτερικούς συνεργάτες, ώστε να αναπτύξουν μελλοντικές τεχνικές λύσεις με κέντρο τον καταναλωτή.

Έντονες Γευστικά Τομάτες

Παραγόμενες για την εμπορική βιομηχανία τροφίμων, τις έντονες γευστικά τομάτες μπορούμε να τις βρούμε είτε σε φέτες ή κύβους σε σαλάτες και σάντουιτς, είτε σε σάλτσες για τα μακαρόνια, είτε σε μπεργκερ.

Το δεύτερο βίντεο, με βασικό συστατικό την τομάτα, είναι ήδη διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Τρίτη Πρόκληση: Η ελιά

Η τρίτη πρόκληση αφορά τη χώρα μας και ιδιαίτερα την καλλιέργεια της ελιάς. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ .

Τέταρτη Πρόκληση: Από το χωράφι στο πιάτο μας

Σε αυτό το επεισόδιο, ο Mike και ο Ben επισκέφθηκαν το Elveden Estate, προκειμένου να μάθουν τί ακριβώς απαιτείται ώστε να περάσει η τροφή που παράγεται και αγαπάμε από το χωράφι στο πιάτο μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πώς τα ψηφιακά εργαλεία βοηθούν τους παραγωγούς να εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές. Πώς όμως θα ενσωματώσουν τις νέες τους αυτές γνώσεις στις συνταγές που θα μαγειρέψουν στο studio;

Η ομάδα Sorted, οδήγησε μέχρι το Elveden Estate, μία από τις μεγαλύτερες αγροτικές μονάδες στη Νότια Βρετανία. Το Estate καταλαμβάνει 22.500 εκτάρια, από τα οποία 50% είναι αφιερωμένα στην παραγωγή και 30% στη συντήρηση, και παράγει πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, ορισμένα σιτηρά και άλλα ριζωματώδη λαχανικά. Εκεί συνάντησαν τον Andrew Francis, Γενικό Διευθυντή της Elveden Farms Ltd., και του μίλησαν σχετικά με τις απαιτήσεις των καταναλωτών, οι οποίες επηρεάζουν τη δουλειά τους καθημερινά, καθώς και ποιες αειφόρες πρακτικές εντάσσουν στο κτήμα. Στη συνέχεια, μίλησαν με το Mike Green, Υπεύθυνο Αειφορίας της BASF στη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος τους εισήγαγε στον κόσμο των ψηφιακών εργαλείων στη γεωργία, τα οποία βοηθούν τους παραγωγούς να αυξήσουν τη βιωσιμότητα στις εκτάσεις τους, ενώ συζήτησαν και με την Anna Hunt, η οποία τους έκανε επίδειξη των εφαρμογών ακριβείας ζωντανά στο χωράφι, αλλά και πώς αυτό εξοικονομεί τις φυσικές πηγές και προστατεύει τη βιοποικιλότητα. Επιστρέφοντας στην κουζίνα, ο Mike και ο Ben χρησιμοποίησαν μια μεγάλη ποικιλία συστατικών κατευθείαν από το χωράφι, προκειμένου να μαγειρέψουν το καλύτερο αγροτικό πιάτο χρησιμοποιώντας τοπικά και εποχιακά προϊόντα.

Ποιοι είναι όμως ο Andrew και ο Mike;

Ο Andrew είναι αγρότης πρώτης γενιάς από το Nazeing του Essex. Αφού φοίτησε στο Writtle Agricultural College, πέρασε 4 χρόνια ως οδηγός τρακτέρ σε έναν αγρό 600 εκταρίων με συνδυαστικές καλλιέργειες κοντά στο Billericay του Essex. Ο Andrew εντάχθηκε στο Elveden Estate το 1994. Οι ρόλοι που έχει αλλάξει στο Elveden είναι πολλοί, οδηγώντας τον στη θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα ως Διευθυντής Αγρού των Endelven Farms Ltd. Από αυτή τη θέση, είναι άμεσα υπεύθυνος για οτιδήποτε καλλιεργείται στον αγρό των 9.100 εκταρίων, συν 700 εκτάρια εξωτερικής καλλιέργειας, και επιπλέον έχει να διαχειριστεί 54 υπαλλήλους. Έχοντας δουλέψει σε όλα τα στάδια της βιομηχανίας, ο Andrew έχει καταλάβει τη σημασία που έχει να παρέχεται, σε όσους επιδεικνύουν την ικανότητα, κάθε ευκαιρία, ώστε να εμπλουτίσουν και να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Πιστεύει στην εφαρμογή της επιστήμης και των καινοτομιών, σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τις βιώσιμα καλλιεργητικά μέτρα και υπερασπίζεται την επίδειξη των καλύτερων σύγχρονων γεωργικών πρακτικών στο Elveden, ώστε να επηρεάσει θετικά την αντίληψη για την παραγωγή τροφής.

Η εμπειρία που έχει ο Mike στην αγροτική παραγωγή ξεπερνάει τα 30 χρόνια. Είναι ισχυρός υπέρμαχος της ανάγκης εξισορρόπησης της κερδοφόρας παραγωγής σε συνδυασμό με τις ευρύτερες απόψεις της κοινωνίας. Η εμπειρία που διαθέτει κυμαίνεται από το να είναι υπεύθυνος καλλιεργειών πεδίου για την συμβουλευτική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου τη δεκαετία του 1980, έως το να είναι Ειδικός Αρόσιμης γης για την Natural England, που είναι υπεύθυνος για πολλές από τις περιβαλλοντικές επιλογές που παρέχονται σε αρόσιμες γεωργικές εκτάσεις. Ο σημερινός ρόλος του ως Διευθυντής Αειφόρας Γεωργίας της BASF στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, συγκεντρώνει όλες αυτές τις δεκαετίες εμπειρίας. Βασικός ρόλος του Mike είναι η προώθηση ενός υγιούς οικοσυστήματος γεωργικών εκτάσεων, όπου η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή ενσωματώνεται σε ολόκληρο το τοπίο, με σκοπό οι αγρότες να μπορούν να καλλιεργούν ποιοτικά, ασφαλή τρόφιμα σε επαρκείς ποσότητες για να καλύψουν τόσο τις τοπικές όσο και τις παγκόσμιες ανάγκες.

Το τέταρτο βίντεο, με θέμα "Από το χωράφι στο πιάτο μας", είναι ήδη διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Πέμπτη Πρόκληση: Η Καλλιέργεια του ρυζιού

Σε αυτό το επεισόδιο ο Barry και ο Ben επισκέπτονται την Ιταλία. Σκοπός τους είναι να μάθουν τα πάντα σχετικά με το ρύζι που καλλιεργείται εκεί. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ανακαλύπτουν πώς η καλλιέργεια νέων ποικιλιών βοηθάει τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Πώς όμως θα εφαρμόσουν όλα αυτά που θα μάθουν στις συνταγές που θα δημιουργήσουν στο studio;

Η ομάδα Sorted πήγε οδικώς μέχρι τη Società Agricola Spina, μια οικογενειακή επιχείρηση καλλιέργειας ρυζιού στη Λομβαρδία, στη βόρεια Ιταλία. Εκεί συναντήθηκαν με τη Melissa Malaspina, μια παραγωγό ρυζιού τρίτης γενιάς και συνιδιοκτήτρια της επιχείρησης, και μίλησαν μαζί της για το πώς οι ζήτηση των καταναλωτών και οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει την καθημερινότητά τους, καθώς επίσης, και ποιά μέτρα έχουν εφαρμόσει στην παραγωγή ρυζιού για τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Στη συνέχεια, μίλησαν με τη Michela Martinotti, παραγωγό από το Lugano Leonardo, η οποία τους εισήγαγε στον κόσμο της παραγωγής σπόρων ρυζιού, αλλά και στις νέες ποικιλίες που βοηθούν τους παραγωγούς να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που συναντούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Επιστρέφοντας στην κουζίνα, ο Mike και ο Ben χρησιμοποίησαν ρύζι το οποίο προερχόταν από τον αγρό της Melissa, για να μαγειρέψουν το καλύτερο πιάτο και να αναδείξουν αυτό το κλασικό Ιταλικό προϊόν.

Ποιες είναι όμως η Melissa και η Michela;

Η Melissa είναι μια παραγωγός τρίτης γενιάς από την Ιταλία. Αφού πήρε το πρώτο της πτυχίο στις γλωσσικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Cattolica του Μιλάνου και εργάστηκε ως υπάλληλος, αποκτώντας τετραετή εμπειρία, αποφάσισε να γίνει μέλος της οικογενειακής επιχείρησης το 2015. Μετακόμισε από το γραφείο στην εξοχή, και σήμερα η Melissa διευθύνει μια έκταση 270 εκταρίων στην επαρχία της Πάβια, στην οποία καλλιεργούνται ρύζι, καλαμπόκι και σόγια. Εκεί εργάζεται μαζί με το μπαμπά, το θείο και τον ξάδερφό της.

Παρόλο που οι σπουδές της αφορούν ένα τελείως διαφορετικό κλάδο, η Melissa τώρα νιώθει ότι έχει επιλέξει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Η Melissa είναι θερμή υποστηρίκτρια της ιδέας ότι η καλλιέργεια της γης είναι μια από τις πολυπλοκότερες ειδικότητες παγκοσμίως, που απαιτεί όχι μόνο φυσική εργασία, αλλά και συγκεκριμένες δεξιότητες και ικανότητες στην αγρονομία, τη χημεία, τη μηχανική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η μεγαλύτερη πρόκληση στην εποχή μας είναι η δυνατότητα να μπορούμε να παράγουμε υγιεινή τροφή με βιώσιμους τρόπους για τον ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό.

Η Michela σπούδασε Γεωπονικές Επιστήμες και Τεχνολογίες στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, και έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διατροφή & Ευεξία στο Τμήμα Φαρμακολογικών και Βιομοριακών Επιστημών του Πανεπιστημίου.

Αυτή τη στιγμή εργάζεται για την Εταιρεία Σπόρων Ρυζιού Lugano Leonardo Slr στην Τορτόνα της Ιταλίας, στη Μονάδα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Ανάπτυξης. Εκεί, η Michela βοηθά στη διεξαγωγή δραστηριοτήτων γενετικής βελτίωσης μέσω κλασικών προγραμμάτων αναπαραγωγής και ποικιλιακής επιλογής για αγρονομικά και διατροφικά χαρακτηριστικά, με στόχο την αναπαραγωγή λειτουργικού ρυζιού.

Το πέμπτο βίντεο, με βασικό συστατικό το ρύζι, είναι ήδη διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Έκτη πρόκληση: Οινοπαραγωγή

Σε αυτό το επεισόδιο, ο Ben με το Mike ταξιδεύουν στη Γερμανία, με σκοπό να μάθουν τα πάντα γύρω από την παράδοση της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Ρηνανίας - Παλατινάτου. Στη διαδρομή ανακαλύπτουν πώς η τεχνολογία βοηθάει τους παραγωγούς τόσο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή, όσο και να προωθήσουν την τέχνη τους. Πώς όμως θα καταφέρουν να εφαρμόσουν όλα αυτά που θα μάθουν στα πιάτα που θα μαγειρέψουν στο studio;

Η ομάδα Sorted πρώτα επισκέφθηκε το Hammel & Cie , έναν οικογενειακό αμπελώνα, που λειτουργεί από το 1723. Εκεί, συνάντησαν τον Christoph Hammel, έμπορο κρασιού όγδοης γενιάς, και μίλησαν μαζί του σχετικά με την καταναλωτική ζήτηση και τις νέες τεχνολογίες, και πώς αυτά τα δύο αλλάζουν την καθημερινή τους εργασία, αλλά και πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την οινοπαραγωγή.

Επίσης, μίλησαν με τον Bernhard "Bruno" Wolff, Διευθυντή του Wine Cellar της BASF , ο οποίος μοιράστηκε μαζί τους περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία και την παράδοση της οινοπαραγωγής στη Γερμανία.

Επιστρέφοντας στην κουζίνα, ο Mike και ο Ben θα χρησιμοποιήσουν κρασί από τον αμπελώνα Hammel, μαζί με άλλα προϊόντα που έχουν ως βάση το σταφύλι, για να μαγειρέψουν το καλύτερο πιάτο που θα αναδείξει την οινοπαραγωγή.

Έκτη πρόκληση: Οινοπαραγωγή

Ποιοί είναι όμως ο Christoph και ο Bernhard;

Ο Christoph είναι οινοπαραγωγός όγδοης γενιάς. Ο αμπελώνας που ανήκει στην οικογένειά του, Hammel & Cie, δραστηριοποιείται ενεργά στην οινοπαραγωγή από το 1723. Τελειώνοντας τις σπουδές του στο Federal College για την Αμπελουργία στο Klosterneuburg, στη Βιέννη, ο Christoph εξάσκησε το επάγγελμά του στη Νότιο Αφρική πριν να επιστρέψει στον οικογενειακό αμπελώνα στη Ρηνανία - Παλατινάτο. Ο χρόνος του κυλάει ανάμεσα στο χωράφι και το κάβα, αλλά και στην προώθηση του οινοποιείου στις διάφορες πλατφόρμες και εκδηλώσεις παγκοσμίως. Ο Christoph είναι ο ειδικός στην κάβα, για αυτό και επιβλέπει τη δημιοργία νέων κρασιών, επικεντρωμένος αυστηρά στα υψηλής ποιότητας προϊόντα, χωρίς ταυτόχρονα να χάνεται η ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και την παράδοση, όπως και η φιλοσοφία που καθοδηγεί την εταιρεία Hammer & Cie: Ότι το κρασί πρέπει να είναι γευστικό!

Μετά την αποφοίτησή του, ως ένας από τους καλύτερους φοιτητές Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Karlsruhe στη Γερμανία, ο Bernhard (σύντομα "Bruno") εντάχθηκε στο φημισμένο οινοποιείο Bürklin-Wolf, ως πωλητής το 1989. Από το 1992 έως και το 1999, ήταν Διευθυντής Πωλήσεων του ιστορικού οινοποιείου Reichsrat von Buhl, μέχρι που ξεκίνησε την καριέρα του στο Wine Cellar της BASF. Μετά από 2 χρόνια στο τμήμα αγορών, ξεκίνησε ως Διευθυντής Εθνικών Πωλήσεων και το 2004 έγινε Διευθυντής Διεθνών Πωλήσεων. Από το 2014, ο Bernhard είναι Επικεφαλής του Wine Cellar της BASF, χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση 30 χρόνων στη βιομηχανία του κρασιού, με σκοπό να μοιραστεί με τον κόσμο όλα αυτά που έχει να προσφέρει το Wine Cellar της BASF. Πάθος του είναι η διατήρηση της ιστορικής παραγωγής κρασιού στη Γερμανία, και φυσικά ο συνδυασμός του καλού κρασιού με το καλό φαγητό.

Εδώ μπορείτε να δείτε το έκτο βίντεο της ομάδας, με βασικό συστατικό το κρασί και το σταφύλι.

#SORTEDxGREECE

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση και τη συνεργασία της ομάδας Sorted με τη Μαριάννα Βρεττού - Σούλτες, τον Κώστα Τσιγκούνη και τη Μαριάννα Κολοκοτρώνη.

Δείτε περισσότερα...

The Science Behind Your Salad Podcast

Το Science Behind Your Salad αναδεικνύει την καινοτομία, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα στον κλάδο της γεωργίας, με σκοπό την παραγωγή υγιεινών τροφίμων.

Τα podcast είναι στα Αγγλικά.

Ακούστε εδώ
Επάνω