Agricultural Solutions
Agricultural Solutions

#SORTEDxBASF

Επαναπροσδιορίζουμε την άποψη των νέων για τη σύγχρονη γεωργία

Η σύγχρονη γεωργία είναι η πιο σημαντική δουλειά στον κόσμο. Μια δουλειά η οποία διαρκώς μεταβάλλεται. Δική μας αρμοδιότητα είναι να βοηθήσουμε όλους τους παραγωγούς να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στο βιοπορισμό τους, στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ικανοποίηση των αναγκών των αταναλωτών, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται και μεταβάλλονται.

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, και ειδικότερα οι νεότερες γενιές, δεν ξέρουν πώς παράγεται η τροφή που καταναλώνουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, αλλά και πώς η βιομηχανία μπορεί να τους βοηθήσει και να τους υποστηρίξει.

Η SORTEDfood είναι μια διεθνής διαδικτυακή κοινότητα μεταξύ νέων που αγαπούν το καλό και ποιοτικό φαγητό και στόχος τους είναι να βοηθούν ο ένας τον άλλο να μαγειρεύουν και κυρίως να κάνουν πιο "έξυπνες" διατροφικές επιλογές σε καθημερινό επίπεδο.

Η συνεργασία ξεκίνησε με 5 νεαρούς Βρετανούς, οι οποίοι και συντονίζουν τη SORTED, με κύριο στόχο να επικοινωνήσουμε με τα εκατομμύρια νέων "φίλων" του καλού φαγητού και να τους δώσουμε την ευκαιρία να δουν από μια διαφορετική σκοπιά την προέλευση του φαγητού τους. Στη συνέχεια θέλουμε να τους παρουσιάσουμε τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, πάντα μέσα από βιώσιμες πρακτικές.

Τρία ήταν τα βασικά θέματα της συνεργασίας μας: πρώτον η σποροπαραγωγή αλλά και το food waste από τομάτες, δεύτερον τα συστατικά των δημητριακών, δηλαδή το σιτάρι, και τρίτον τα βρώσιμα έλαια, δηλαδή το ελαιόλαδο.

Η ομάδα Sorted συνάντησε τους παραγωγούς αυτών των τροφίμων και η πρόκληση που τους θέσαμε ήταν να δημιουργήσουν πιάτα με αυτά τα συστατικά. Την προσπάθειά τους αυτή παρουσίασαν στη συνέχεια στο "Beat the Chef", ένα πολύ διασκεδαστικό και αρκετά δημοφιλή διαγωνισμό στο YouTube.

Το πρώτο βίντεο, με βασικό συστατικό το σιτάρι, κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη BASF

"Αρκετοί άνθρωποι, και ειδικότερα οι νεότερες γενιές, δεν ξέρουν πώς παράγονται και από πού προέρχονται τα τρόφιμα που καταναλώνουν, και φυσικά αγνοούν τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στο χωράφι και στις καλλιέργειές τους. Η συνεργασία μας με τη Sorted, σκοπό έχει να τους φέρει στο προσκήνιο, γιατί οι παραγωγοί κάνουν τη σημαντικότερη δουλειά στον κόσμο", δηλώνει η Eike Croucher, Επικεφαλής Επικοινωνίας της BASF EMEA & CIS.

«Η συνεργασία με ομάδες όπως η Sorted, μας βοηθά να προσεγγίσουμε μια οργανωμένη κοινότητα νέων που υπό άλλες συνθήκες απαιτεί χρόνια για να δημιουργηθεί, η οποία μοιράζεται κοινές απόψεις για τη σύγχρονη γεωργία και έχει τη διάθεση να εκπαιδευτεί και να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα».

«Είναι ένας εντελώς καινούργιος τρόπος για να συνεργαστούμε με το ευρύ κοινό», εξηγεί ο Livio Tedeschi, Επικεφαλής του τμήματος Agricultural Solutions της BASFγια EMEA & CIS. «Ωστόσο, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα προοπτική για τη γεωργία και να συνεχίσουμε να βοηθούμε τους πελάτες μας να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ παραγωγής και βιωσιμότητας, πρέπει να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που αγοράζουν τα προϊόντα τους. Ελπίζω ότι αυτή η συνεργασία με την Sorted θα επιτρέψει σε μια εντελώς νέα γενιά καταναλωτών να ασχοληθεί με την προέλευση των τροφίμων τους. Αυτό θα ήταν ένα υπέροχο βήμα μπροστά, για όλους μας», καταλήγει.

Πρώτη πρόκληση: Το Σιτάρι

Η πρώτη πρόκληση για την ομάδα Sorted ξεκίνησε με τη συνάντηση της ομάδας Sorted με τη Hannah Darby, παραγωγό από το Huntingdon του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Alex Waugh, που είναι ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Βρετανών και Ιρλανδών Ιδιοκτητών Αλευρόμυλων (NABIM), αλλά και το δικό μας Mike Green, που είναι ο Υπεύθυνος Βιωσιμότητας της BASF για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία (APE-WUT). Μέσα από τη συνάντηση αυτή, η ομάδα της Sorted έμαθε πώς παράγεται το σιτάρι, τις προκλήσεις που συναντούν οι παραγωγή κατά την καλλιέργεια του σιταριού, και κυρίως, πώς οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν διαμορφώσει τις ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα. Στο επόμενο στάδιο συναγωνίστηκαν στο "Beat the Chef", στη δημιουργία του καλύτερου πιάτου.

"Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στο σιτάρι, επειδή είναι μια σημαντική πηγή τροφής παγκοσμίως και ένα βασικό συστατικό σε πολλές διαφορετικές κουζίνες", δήλωσε η Eike. "Επίσης, η BASF προσφέρει πολλές διαφορετικές λύσεις για το σιτάρι και στο μέλλον, προγραμματίζει ακόμα περισσότερες. Αυτό αποτέλεσε μια ιδανική συνθήκη για να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας."

Ποιοι είναι όμως η Hannah, ο Alex και ο Mike;

Η Hannah είναι αγρότισσα τέταρτης γενιάς και διοικεί την οικογενειακή φάρμα μαζί με το θείο της. Η γεωργία είναι η δεύτερη καριέρα της Hannah, καθώς αρχικά είχε σπουδάσει φυσιοθεραπεύτρια. Το 2013, όμως, συνειδητοποίησε ότι της έλειπε η ζωή στην εξοχή και στα χωράφια και έχοντας σαν πρότυπο τη σκληρή δουλειά του μπαμπά της, αλλά και τον ενθουσιασμό του, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές  in Αrable Crop Management στο Writtle College, και επέστρεψε ολοκληρωτικά στην αγροτική ζωή. Είναι θερμή υποστηρίκτρια της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στην καλλιέργεια της γης, ενώ ανυπομονεί για να ένα συναρπαστικό μέλλον με τη χρήση της τεχνολογίας στον αγρό. Χρησιμοποιεί δορυφορική κεραία και field mapping για να είναι σίγουρη ότι τα προϊόντα φυτοπροστασίας έχουν εφαρμοστεί με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα στις καλλιέργειές της.

Η έκταση γης που διαθέτει είναι παράλληλα μέρος ενός περιβαλλοντικού σχεδίου και έχει τοποθετήσει λουλούδια και λωρίδες νέκταρ, φάρδους 6 μέτρων για να ενθαρρύνει τις μέλισσες να βρίσκονται περισσότερο στο χωράφι της. Η φιλοσοφία καλλιέργειας της γης που διαθέτει η Hannah, έχει σαν προτεραιότητα την καλλιέργεια της γης, χρησιμοποιώντας πάντα βιώσιμες πρακτικές, προκειμένου να προστατεύσει το περιβάλλον, αλλά και το έδαφος, ενώ την ίδια στιγμή, έχει κέρδος το οποίο επαναεπενδύει στη γεωργία για τις μελλοντικές γενιές. Τέλος, η Hannah δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εμπλοκή της στα κοινά, δείχνοντας πώς η δική της προσέγγιση της τεχνολογίας και του περιβάλλοντος, παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή των τροφίμων, που όλοι μας έχουμε ανάγκη.

Ο Alex είναι ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Βρετανών και Ιρλανδών Ιδιοκτητών Αλευρόμυλων (NABIM), όπως, επίσης και του Flour Advisory Board (FAB). Είναι υπεύθυνος για τη συνολική λειτουργία της ένωσης NABIM, η οποία ιδρύθηκε το 1917 για να εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στη βιομηχανία των αλευρόμυλων. Η ένωση υποστηρίζει τους Βρετανούς αγρότες, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο εγχώριο σιτάρι, βοηθώντας έτσι την τροφοδοσία των τροφίμων της Βρετανίας και ενισχύοντας την υγεία και την ευημερία του έθνους. Ο Alex, μέσα από τη δουλειά του για τη NABIM, αλλά και σαν πρόεδρος της Ομάδας Αροτραίων Brexit, επιθυμεί να διασφαλίσει τη διατήρηση των υψηλών προτύπων στα τρόφιμα και να βελτιώσει την ικανότητα της Βρετανίας να παραδίδει/παρέχει τρόφιμα που παράγονται με βιώσιμες πρακτικές, σε ανταγωνιστικές τιμές, και πάντα με τα οφέλη να γίνονται αντιληπτά σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Mike διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας, δουλεύοντας στην αγροτική παραγωγή. Είναι ένας ισχυρός υπέρμαχος της ανάγκης να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην κερδοφόρα παραγωγή τροφίμων με ένα υγιές, καλλιεργημένο περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες απόψεις της κοινωνίας. Η εμπειρία του κυμαίνεται από το να είναι υπεύθυνος καλλιεργειών πεδίου για τη συμβουλευτική υπηρεσία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη δεκαετία του 1980 εως και να είναι ειδικός καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε εθνικό επίπεδο στη Natural England, υπεύθυνος για πολλές από τις περιβαλλοντικές επιλογές που διατίθενται σε όσους έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο ρόλος που έχει σήμερα ως Διευθυντής Γεωργικής Βιωσιμότητας της BASF στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την Ιρλανδία, περιλαμβάνει όλες αυτές τις δεκαετίες εμπειρίας που έχει ο Mike. Ο Mike διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προώθηση ενός υγιούς οικοσυστήματος καλλιεργήσιμων εκτάσεων, στο οποίο η κλιματική αλλαγή ενσωματώνεται σε όλο το τοπίο, ώστε να μπορούν οι αγρότες να παράγουν ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα σε επαρκείς ποσότητες, με σκοπό να καλύψουν τόσο τις τοπική, όσο και την παγκόσμια ζήτηση.

Το πρώτο βίντεο, με βασικό συστατικό το σιτάρι, είναι ήδη διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Δεύτερη πρόκληση: Οι τομάτες

Η ομάδα Sorted συνάντησε τον Ben Silvertrand, έναν επαγγελματία παραγωγό τομάτας, ο οποίος εργάζεται για τη BASF στην Gravenzande της Ολλανδίας, με σκοπό να μάθουν τα πάντα για την καλλιέργεια των σπόρων. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τη συνάδελφο του Ben, Anne Jancic, η οποία κάνει προγνώσεις για τα τρόφιμα, προσπαθώντας να προβλέψει τι θέλουν οι καταναλωτές από τα λαχανικά τους σε βάθος 10 χρόνων.

Ο σεφ και ειδικός στα εξειδικευμένα προϊόντα, Franck Pontais, έδωσε ένα μικρό ίχνος έμπνευσης σχετικά με τις τομάτες και έδειξε πώς να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τομάτας στην κουζίνα. Στο τέλος, ήταν σειρά του Mike και του Ben να αποδείξουν την αξία τους και τις ικανότητές τους, μαγειρεύοντας το καλύτερο πιάτο με τομάτα.

Ποιοι είναι όμως ο Franck, ο Ben και η Anne;

Ο Franck είναι ένας σεφ από το Παρίσι, όπου δίδασκε στη φημισμένη σχολή γαστρονομίας CEPROC. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Kopper Cress, επιχείρηση γαστρονομίας και έχει το ρόλο του Διευθυντή Ανάπτυξης. Πρόκειται για μια πρωτοπόρα επιχείρηση στη βιομηχανία της εξειδικευμένης παραγωγής, στην οποία ο Franck εξειδικεύεται στη γεύση και στα αρώματα των φυτών.

Οι περιοχές στις οποίες εστιάζει είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στα οποία εργάζεται με μεγάλους εξαγωγείς τροφίμων και εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της σίτισης, με σκοπό να ενσωματώσει νέες συνταγές, χρησιμοποιώντας ζωντανά - φρέσκα συστατικά και φυτά, όπως είναι το κάρδαμο, τα μικρολαχανικά και άλλες ποικιλίες, με έναν υγιεινό και λειτουργικό τρόπο. Παράλληλα, είναι ενεργός και μέσα στην κουζίνα, οργανώνοντας εκδηλώσεις φαγητού για να εκπαιδεύσει τους σεφ αλλά και τους καλεσμένους πώς να μαγειρεύουν φυτά και λαχανικά και να τους διδάξει τα οφέλη τους για την υγεία μας.

Ο Ben είναι εκτροφέας φυτών πάνω από 25 χρόνια. Ξεκίνησε στον τομέα των σπόρων της BASF ως προ-παραγωγός στις καλλιέργειες της τομάτας και του αγγουριού, και συνέχισε την καριέρα του εκτρέφοντας σπαράγγια και τομάτες. Η εξειδίκευσή του στις τομάτες καλύπτει διάφορα είδη τομάτας υψηλής τεχνολογίας. Από μικρά τοματίνια έως τοματίνια για σνακ, κοκτέιλ, διάφορα είδη συστάδων, αλλά και μεγάλες μεμονωμένες καλλιέργειες.

Η παραγωγή τομάτας σχετίζεται αποκλειστικά με τη βελτίωση της γεύσης και την επίτευξη υψηλής ποιότητας και αποδοτικότητας χαρακτηριστικών. Ο Ben απολαμβάνει να εργάζεται με τις τομάτες και προβλέπει ένα ενθουσιώδες και συναρπαστικό μέλλον για τους καταναλωτές, με πολλές νέες και βελτιωμένες ποικιλίες να φτάνουν στο πιάτο μας.

Η Anne βρίσκεται στον τομέα των σπόρων λαχανικών της BASF και είναι υπεύθυνη για το Μαρκετινγκ και την Επιχειρησιακή Ανάπτυξη της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ηγείται της τακτικής ανάπτυξης των σπόρων και επιβλέπει την παγκόσμια εφαρμογή τους. Ειδικότερα, αυτό που κάνει είναι προγνώσεις σχετικά με τα τρόφιμα, προσπαθώντας να μπει στο μυαλό των καταναλωτών σε ένα βάθος χρόνου 10 έως και 20 χρόνων από σήμερα.

Τόσο είναι το διάστημα που χρειάζονται οι εκτροφείς για να παράξουν μια νέα ποικιλία. Ο τομέας στον οποίο εστιάζει κυρίως είναι η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Η Anne δουλεύει μαζί με την ομάδα της αλλά και με εξωτερικούς συνεργάτες, ώστε να αναπτύξουν μελλοντικές τεχνικές λύσεις με κέντρο τον καταναλωτή.

Έντονες Γευστικά Τομάτες

Παραγόμενες για την εμπορική βιομηχανία τροφίμων, τις έντονες γευστικά τομάτες μπορούμε να τις βρούμε είτε σε φέτες ή κύβους σε σαλάτες και σάντουιτς, είτε σε σάλτσες για τα μακαρόνια, είτε σε μπεργκερ.

Τρίτη Πρόκληση: Η ελιά

Η τρίτη πρόκληση αφορά τη χώρα μας και ιδιαίτερα την καλλιέργεια της ελιάς. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ .

Το δεύτερο βίντεο, με βασικό συστατικό την τομάτα, είναι ήδη διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

#SORTEDxGREECE

#SORTEDxGREECE

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση και τη συνεργασία της ομάδας Sorted με τη Μαριάννα Βρεττού - Σούλτες, τον Κώστα Τσιγκούνη και τη Μαριάννα Κολοκοτρώνη.

Δείτε περισσότερα...
Επάνω