Αποδεικτικοί Ελαιώνες

Μια πρωτοβουλία της BASF για ολιστική προσέγγιση της ελαιοκαλλιέργειας.

Η παράδοση που δεν πρέπει να χαθεί.

Η ελαιοκαλλιέργεια έχει παράδοση και μακρά ιστορία στην Ελλάδα. Το λάδι και η επιτραπέζια ελιά αποτελούσαν και αποτελούν απαραίτητο συστατικό της ελληνικής διατροφής. Όμως οι ακραίες καιρικές εναλλαγές, επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα και θετικά την ανάπτυξη εχθρών και ασθενειών. Σε ένα τέτοιο κλίμα αβεβαιότητας, η αποτελεσματική διαχείριση της καλλιέργειας, από τη θρέψη και τη φυτοπροστασία έως την άρδευση, είναι υψίστης σημασίας.

Πρότυποι Ελαιώνες

Με πρωτοβουλία της BASF και σε συνεργασία με τις Gaia Επιχειρείν, Haifa, Netafim και Pieralisi, έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης της ελαιοκαλλιέργειας. Η προσπάθεια περιλαμβάνει και τη δημιουργία πρότυπων αγρών σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα είναι επισκέψιμοι με στόχο την ανάδειξη των καλών καλλιεργητικών πρακτικών.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει ο ελαιοπαραγωγός το εισόδημά του και την ποιότητα που χαρακτηρίζει την Ελληνική επιτραπέζια ελιά και το Ελληνικό ελαιόλαδο

Σκοπός αποδεικτικών ελαιώνων

Με αυτή την πρωτοβουλία θέλουμε να αναδείξουμε πως η Στοχευμένη, Ορθολογική και Προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες φυτοπροστασία, μπορεί να οδηγήσει σε σταθερή και ποιοτική παραγωγή καρπού και ελαιολάδου.

  • Ολοκληρωμένη καταπολέμηση των μυκητολογικών ασθενειών της ελιάς (Γλοιοσπόριο, Κυκλοκόνιο και Κερκόσπορα).
  • Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των εντομολογικών εχθρών της ελιάς (Δάκος, Μαργαρόνια, Πυρηνοτρήτης, Ωτιόρρυγχος, Λεκάνιο).
  • Έλεγχος των υπολειμμάτων σε καρπό και λάδι.

Αφετηρία ήταν η πολύ κακή εμπειρία του 2018 όπου τόσο οι δακοπροσβολές όσο και το γλοιοσπόριο στις περιοχές της δυτικής Ελλάδας, κυριολεκτικά «θέρισαν» την παραγωγή και κατέστρεψαν την ποιότητα του ελαιολάδου, ενώ οι παραδοσιακές επεμβάσεις φυτοπροτασίας για το γλοιοσπόριο και το δάκο, αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές. Αρχικά εγκαταστάθηκαν 6 πειραματικοί ελαιώνες, 3 επιτραπέζιων ποικιλιών στην Χαλκιδική, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία και 3 ελαιοποιήσιμων ποικιλιών σε Αιγιαλεία, Κυπαρισσία και Μεσσηνία.

Στόχος των πρότυπων ελαιώνωννα εκτιμηθούν με αξιοπιστία τα αποτελέσματα του προγράμματος φυτοπροστασίας της BASF. Η σύγκριση γίνεται με τα τοπικά προγράμματα βασισμένα κατά κύριο λόγο στα χαλκούχα μυκητοκτόνα, το dimethoate, πυρεθρινοειδή και άλλα σκευάσματα, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αναθεώρησης ή/και απόσυρσης της έγκρισής τους.

Οι γεωπόνοι της BASF στον πρότυπο ελαιώνα του Αίγιου, πριν το καίριο ψεκασμό με Insignia® στο στάδιο της καρπόδεσης

Η σωστή γνώση και η κατάλληλη πρόληψη διασφαλίζουν την παραγωγή και εξασφαλίζουν την ποιότητα. Άκουσέ μας!

Δείτε το βίντεο εδώ

Τα Podcasts της BASF

Στην προσπάθεια να βρούμε περισσότερους τρόπους επικοινωνίας μαζί σας, δημιουργήσαμε μια σειρά από Podcasts.

Μείνετε συντονισμένοι και ακούστε τους ειδικούς...

Ακούστε εδώ...
 Μαρία Αϊβάζογλου

Μαρία Αϊβάζογλου

Marketing Manager

Επάνω